[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/24\/tuzilastvo_1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/24\/100x73\/tuzilastvo_1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/24\/tuzilastvo_1.jpg","size":"86.11","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Sastanak Strateškog foruma glavnih tužitelja i direktora policijskih agencija

Dvadeseti sastanak Strateškog foruma glavnih tužitelja i direktora policijskih agencija, uz potporu i organizaciju Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV) održan je u sjedištu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, a fokus je bio na kapacitetima pravosudnih i policijskih agencija za rad na predmetima organiziranog kriminala, gospodarskog kriminala i korupcije.

Razgovarano je također i o uporabi Uputstva za saradnju ovlaštenih službenih osoba i tužitelja, planovima rada operativnih foruma, kao i analizama rada zajedničkih istražnih timova tužitelja i ovlaštenih službenih osoba i prijedlozima za unaprijeđenje rada i suradnje. 

Sastanku su nazočili glavni tužitelj Tužiteljstva BiH, glavni tužitelji FBiH, RS i Brčko Distrikta BiH, kao i direktori Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA, policije MUP-a RS, Federalne uprave policije i šef policije Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine, kao i predstavnici projekta VSTV BiH u okviru kojeg se realiziraju sastanci tog Strateškog foruma. 

Također, razgovarano je i o aktuelnim pitanjima iz oblasti jačanja vladavine prava u Bosni i Hercegovini. 

Sastanak je održan uz poštivanje epidemioloških mjera i zaštite, a na sastanku su sudjelovali: glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH Gordana Tadić, glavni tužitelj FBiH Munib Halilović, glavni tužitelj RS Mahmut Švraka, glavni tužitelj Brčko Distrikta BiH Zekerija Mujkanović, direktor Državne agencije za istrage i zaštitu - SIPA Darko Ćulum, direktor policije MUP-a RS Siniša Kostrešević, dužnosnik FUP-a Mustafa Hujdurović, šef Policije Bračko Distrikta BiH Goran Pisić, predstavnica VSTV BiH (putem video-linka) Amila Rahić i predstavnica VSTV BiH Aleksandra Todorović.  

Održavanje sastanaka Strateškog foruma bit će nastavljeno i u narednom periodu, kao značajna aktivnost međuinstitucionalne suradnje, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH. 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!