[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/12\/13\/210319sarovic-markica-1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/12\/13\/100x73\/210319sarovic-markica-1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/12\/13\/210319sarovic-markica-1.jpg","size":"291.88","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

Šarović: Odgođeno uvođenje sankcija Energetske zajednice Bosni i Hercegovini

 Iako je bilo najavljeno, Energetska zajednica danas nije proširila sankcije protiv BiH zbog kršenja obaveza iz Sporazuma o Energetskoj zajednici.

„Uspjeli smo, nakon iscrpne diskusije, da osiguramo da sankcije Bosni i Hercegovini ne budu uvedene. Naši stavovi su bili podržani od još nekih zemalja članica i jednostavno na kraju nije postignut konsenzus da glasaju za uvođenje sankcija. Nadam se da će entitetske vlasti ovo dodatno vrijeme pametno iskoristiti i dati saglasnost za usvajanje ključnih dokumenata kao što su Zakon o električnoj energiji i Odluka o tečnim naftnim gorivima. Zakon o električnoj energiji i gasu BiH, koje je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH u proceduru uputilo još prije dvije godine, potrebno je hitno usvojiti i time, pored sankcija, spriječiti daljnje štete koje trpi energetski sektor, ali i svi građani“, ističe ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Na sastanku je dogovoreno da se status svake zemlje u okviru Evropske zajednice,  pojedinačno razmotri,  u prvoj polovini naredne godine.

Podsjećamo, prethodno je iz Sekretarijata EZ najavljeno da će Ministarski savjet EZ produžiti postojeće sankcije zbog neimplementiranja mjera iz sporazuma, te da će dodatne sankcije biti u vidu suspenzije prava zemlje u okviru Zajednice. Ove mjere najavljene su zbog neispunjavanja obaveza u sklopu Drugog energetskog paketa u sektoru gasa, zbog neispunjavanja Direktive o količini sulfata u gorivima i zbog neispunjavanja obaveza iz Trećeg energetskog paketa, saopćeno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!