[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/07\/18\/img-2599.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/07\/18\/100x73\/img-2599.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/07\/18\/img-2599.jpg","size":"321.35","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

Šarović - Hartmann: Dinamična i uspješna ekonomska saradnja BiH i Austrije

Rast izvoza iz Bosne i Hercegovine u Austriju u protekle tri godine konstantno napreduje, a pokrivenost uvoza izvozom dostigla je rekordnih 155 posto, istaknuto je danas na sastanku ministra vanjske  trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića i ambasadorice Austrije u BiH Ulrike Hartmann.

Ministar Šarović istakao je da u prošloj godini Bosna i Hercegovina u Austriju izvezla robu u vrijednosti od više od milijardu maraka.

- Jako je važno da u Austriju ne izvozimo sirovi proizvod, nego da je riječ o robi i komponentama, uglavnom iz oblasti metalske industrije, iza kojih stoji puno znanja i rada domaćih kompanija - istakao je ovom prilikom ministar Šarović.

Pozdravljajući dinamičnu i uspješnu saradnju dviju zemalja, ambasadorica Hartmann je naglasila da Austrija jedino iz Bosne i Hercegovine više uvozi nego što izvozi. To, kako je naglašeno, ne stvara poteškoće ovoj zemlji, jer je sa druge strane, u Bosni i Hercegovini zastupljen značajan broj austrijskih investitora i firmi.

Sagovornici su se usaglasili da stalni rast saradnje garantuje povećanje obima saradnje i u narednim godinama te da je ključ daljeg napretka u izgradnji putne infrastrukture, posebno koridora Vc, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.  

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!