[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/25\/fna-111298.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/25\/100x73\/fna-111298.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/25\/fna-111298.jpg","size":"440.92","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Turizam

Sarajevski sajam turizma, ugostiteljstva i turističke berze ulazi u završnicu

Sarajevski festival turizma, 41. Međunarodni sajam turizma, ugostiteljstva i turističke berze koji se održava u Centru Skenderija danas ulazi u završnicu.

Festival je prilika da se predstave nove destinacije, sadržaji, smještajni kapaciteti i turistički proizvodi, ali i umreže lokalni i strani partneri, struke, privatni i javni sektor, saopćeno je iz Press službe Festivala.

Prethodna dva dana održana su zanimljiva predavanja uz učešće turističkih eksperata iz zemlje.

SOS dječije selo danas će prezentirati projekte edukacije i zajedničke aktivnosti polaznika i mentora iz Udruženja kuhara u BiH. Za danas je planiran i okrugli sto o temi "Halal industrija kao turistički potencijal", kao i prezentacija naučno-istraživačkih i stručnih radova iz oblasti outdoor turizma u Bosni i Hercegovini.

Na zatvaranju Sarajevskog festivala turizma, koji je počeo u srijedu, bit će dodijeljena i priznanja "Najbolji potez u turizmu Ljeto 2019" u organizaciji portala indikator.ba kao kruna uspješne turističke sezone 2019.

Posjetioci su jučer mogli pratiti takmičenje u poslastičarstvu, na kojem je učestvovalo oko 30 timova i pojedinaca iz BiH u kategorijama svečana jestiva torta, artistika - nejestiva torta, carving te skulptura od putera.

Tema ovogodišnje manifestacije bila je "Outdoor i avanturistički turizam", što je jedan je od najbrže rastućih kategorija turizma. 

Na sajmu se predstavilo oko 70 izlagača - turističkih zajednica, hotela, turističkih agencija, parkova prirode, prevoznika, restorana, proizvođača i trgovaca ugostiteljskom opremom, privrednih udruženja, stručnih časopisa iz  BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Turske.

Pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, Turistička zajednica Kantona Sarajevo i Grad Sarajevo.

Partneri pri organizaciji programskih sadržaja manifestacije su: Prirodno matematički fakultet Univerziteta u Sarajevo, Odsjek za geografiju i Udruženje kuhara u BiH.

Organizirajući takav događaj Centar Skenderija se uključuje u razvojne procese u BiH i podržava razvoj važnih sektora, kakav je sektor turizma, navedeno je u saopćenju.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!