[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/08\/07\/cetvorka-dogovor.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/08\/07\/100x73\/cetvorka-dogovor.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/08\/07\/cetvorka-dogovor.jpg","size":"70.24","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Sarajevski dogovor: 29 principa za zajedničko djelovanje četvorke

Stranke “Četvorke” – SDP, NS, NBL, NiP – potpisale su danas Sarjevski dogovor, 29 principa zajedničkog djelovanja nakon izbora.

Novinarima se prvi obratio Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a.

“Ove četiri stranke ostale su dosljedne onom periodu kada smo pokušali i uspjeli da postavimo peretpostvke da vlast u KS bude drugačija od onog što imamo sad u KS, ali i u cijeloj državi.

Mi smo ideološki različiti, ali smo postigli dogovor oko nekih stvari koje su nam zajedničke. Oko onoga gdje želimo da sarađujemo. Ovaj sporazum sadrži 29 principa, po uzoru na onih 300 koji će naši vijećnici i načelnici i gradonačelnik, u periodu koji je pred nama, provoditi.

Sarajevo želimo napraviti modernom prestolnicom”, rekao je Nikšić.

Elmedin Konaković, predsjednik NiP-a, rekao je da ove stranke nastavljaju s konceptom koji je počeo iz temlja da mijenja način funkcioniranja BiH.

“Ovo može biti put za suštinske promjene. Možete uporediti dva koncepta: ovaj koji mi marljivio i kompromisno radimo, i ovaj drugi koji se okuplja oko neke matematike. Kad se dogovorate matematički onda se nalazite tamo gdje se sada nalazi koalicija Petak 13.

Ponovo smo definirali ono što je građanima najvažnije.

Građani mogu biti sretni što postoje partije koje stavljaju njihove interese ispred svojih. Budi te ubijeđeni da pitanje pobjednika na izborima nije upitno”, naglasio je Konaković.

Predsjednik NBL-a i načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić istakao je da su stranke Četvorke ostale konzistentne te da će to i ostati.

“Mi ćemo održavati i dalje kontakte svaki dan i dogovarati se, ne samo o kandidatima već i o listama. Ni jednog momenta ova koalicja nije došla u pitanje, mada su u prethodnom vremenskom periodu pokušalio da ubace klipove među nas.”

Predraga Kojović, predsjednik NS-a, rekao je da je ovo koncept koji građanima treba da daje nadu.

“U zemlji gdje dominira politika svađanja i rasprava, ovakav pristup programske koalicije mislim da daje i treba da daje nadu građanima da može bolje”, rekao je Kojović.

Stranke, će kako je rečeno, imati zajedničke kandidate za nečelnike u KS, ali posebne liste.

Edin Forto, bivši premijer Kantona Sarajevo iz Naše stranke, poručio je kako je "Sarajevski dogovor" reprodukcija procesa koji je formirao bivšu "šestorku" u KS.

"Nakon političke volje, lideri su delegirali ljude. Pravili smo niz teških sastanaka, a rezultat imate ispred sebe. Radi se o programskoj koaliciji. To ne znači da ne postoji stvari oko kojih se ne slažemo. Ono što ste dobili na papiru se slažemo na osnovu čega naša vijeća i načelnici mogu raditi naredne četiri godine", izjavio je Forto.

On je kazao da svaka stranka ima svoju listu na Lokalnim izborima 2020. godine.

"Imamo spreman sporazum koji ćemo akuelizirati naknadno, a to je sporazum o djelovanju - nakon formiranja. To je novina za BiH. Vijeća će biti odvojeno, načelnici zajednički", zaključio je Forto.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!