[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/17\/sarajevo-9.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/17\/100x73\/sarajevo-9.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/17\/sarajevo-9.jpg","size":"556.90","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

Sarajevo grad domaćin akademije za mendžment u kulturi od 7. do 12. maja

Grad Sarajevo u partnerstvu s Goethe-Institutom organizirat će od 7. do 12. maja ove godine prvu akademiju za menadžment u kulturi. Slične akademije se jednom godišnje održavaju u Solunu, Bukureštu i Sofiji, a Sarajevo će biti četvrti grad domaćin akademije.

Tim povodom u Sarajevu je danas održana press konferencija na kojoj je zamjenik gradonačelnika Milan Trivić kazao da u glavnom gradu, ali i u cijeloj Bosni i Hercegovini nedostaju kadrovi koji bi obavljali menadžerske poslove u kulturi.

Cilj ove akademije je da potakne proces edukacije onih koji već rade u kulturi i kulturnim institucijama, ali i svih koji imaju ambicije da se bave tim poslom.

- Vjerujem da će rad prve akademije u Sarajevu biti uspješan i da će pokrenuti razmišljanja o važnosti educiranja kulturnog menadžmenta, te da će se ona i ubuduće održavati jednom godišnje - kazao je direktor Goethe-Instituta BiH Klaus Krischok.

Istakao je da opće stanje u oblasti kulture iziskuje ozbiljniju analizu, traženje rješenja te kreiranje ambijenta za razvoj, uz dugoročnu strategiju i efikasne i primjenjive metode.

Dodao je da akademija ima za cilj da, pored ostalog, detektuje probleme iz prakse i ponudi modele za unaprjeđenje uvjeta i poslovanja u institucijama i organizacijama kulture.

- S druge strane, doprinos ovog programa bi se ogledao i u definiranju i primjeni specifičnih modela vezanih za aktuelni društveno-politički trenutak u kojem se nalazi kultura, kao i za izgradnju i uspostavljanje modela koji odgovaraju evropskim i svjetskim iskustvima i standardima - kazao je Krischok.

Faruk Čatal iz Gradske uprave istakao je da dugoročna strategija Grada Sarajeva u oblasti kulture te ciljevi koji se žele ostvariti trebaju biti zasnovani na provođenju važećih nadležnosti Grada, ali i na temelju opće prihvaćenog demokratskog načela, po kojem je Grad zaista nadležan za svoje građane i poboljšanje zadovoljavanja njihovih osnovnih potreba, tako i javnih potreba u oblasti kulture.

Rečeno je da je pripremljen zanimljiv program akademije, uz učešće vrhunskih predavača iz Njemačke, regije i BiH, koji će kroz predavanja, radionice i forume prenijeti učesnicima svoja znanja i iskustva.

Program je definiran i ograničen brojem od 30 učesnika, kao i dužinom trajanja od šest radnih dana.

Podijelite ovaj članak!