[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/26\/mara-1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/26\/100x73\/mara-1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/26\/mara-1.jpg","size":"294.95","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

Sanel Marić Mara oduševio bečku publiku

Mostarski kantautor Sanel Marić-Mara održao je koncert u prepunoj kultnoj sceni Szene u Beču, u organizaciji Bosansko-hercegovačke platforme kulture (BHKP). 

Pjesmom "Đul miriše" s albuma VaSduh, Mara i bend otvorili su devedesetominutni set u kojem su po prvi put zasvirali u Beču. Iako je većina prisutnih po prvi put slušala zvuk ovog "majstora iz sjene", kako su kritičari prozvali Maru, energija glazbenog opusa mostarskog Bob Dylana, osvojila je srca publike.

"Ova je večer kulminacija jedne predivne priče koja je na skoro pa kozmički način spojila Kemala Smajića iz BHKP-a i mene kao umjetnika, ali i čovjeka. Naime, on je igrom slučaja s obitelji i prijateljima boravio u istoj brvnari na Vlašiću u kojoj sam ja prije toga donio i greškom ostavio tada još neobjavljeni materijal albuma 'VaSduh'. Kemala je taj neoznačeni CD zainteresirao i zajedno sa svojim najbližima poslušao je i odmah zavolio te za njega totalno nepoznate pjesme. Kada je poslije toga saznao o kome je riječ stupili smo u kontakt i od tada postoji ideja da se dogodi ova, za mene i moj bend, zaista magična noć u Beču", izjavio Sanel Marić-Mara poslije nastupa.

 "Izrazito smo zahvalni što smo u prilici da možemo predstavili ovako divne glazbenike i umjetnike Bečkoj publici. Mislim s tim istovremeno i na Maru i bend, ali i na Wiener Sevdah Trio. Bosna i Hercegovina ima jako bogat fundus izvanrednih umjetnika i velika je šteta što ih naši ljudi kako u matici, tako i u dijaspori, većim brojem zapostavljaju i ne pokazuju veliki interes za novim sadržajima. I ubuduće ćemo nastojati da bečkoj publici predstavimo što veću raznolikost bh. umjetničke scene", kazao je Kemal Smajić iz BHKP-a.

Splet pjesama s posljednja dva albuma (VaSduh i Kovilje) ispunila je, pod majstorskom "palicom" Đanija Pervana koji je bio odgovoran za izvrstan zvuk na koncertu kako dvoranu tako i srca i dušu svih prisutnih. 

Virtuoznost i nadprosječna glazbena uigranost benda rezultirali su gromoglasnim aplauzima publike, koja je Maru i bend s istim nagrađivala između pojedinačnih numera. Vidno raspoloženi glazbenici i sami su, kako su poslije nastupa rekli, jako uživali u energiji koju su razmjenjivali s auditorijumom.

Prije Mare i benda, koji pored mostarskog kantautora čine Dario Lukić - klavir, Jasmir Sljepčević  Boske – bubanj und Marko Jakovljević – bas gitara, zainteresiranu Bečku publiku u kultnom live-klubu Szene Wien obradovao je premijerni nastup novoformiranog sastava Wiener Sevdah Trio.

Podijelite ovaj članak!