[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/05\/18\/samra-cosovic.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/05\/18\/100x73\/samra-cosovic.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/05\/18\/samra-cosovic.jpg","size":"25.62","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Samra Ćosović-Hajdarević traži kažnjavanje učesnika mirnih protesta protiv održavanja mise za žrtve Bleiburga

Samra Ćosović-Hajdarević, zastupnica SDA u Skupštini KS-a u okviru zastupničkih pitanja i inicijativa zatražila je da odgovorni za očuvanje javnog reda i mira na osnovi slika identifikuju i kazne sve osobe koje su se prije dva dana okupile u Sarajevu u znak protesta protiv održavanja mise za žrtve Bleiburga.

Ćosović Hajdarević je pitala ko će snositi odgovornost ako dođe do pogoršanja epidemiološke situacije i ako bude povećan broj zaraženih koronavirusom.

Igor Stojanović, zastupnik SDP-a tražio je da se sa mjesta člana Odbora za skupštinsku sigurnost smijeni Hasan Ganibegović koji se dovodi u vezu sa aferom Respiratori. Zastupnik Damir Nikšić, traži da se vrati novac građanima koji su platili kazne za nenošenje maski tokom pandemije koronavirusa.

Kazne su, kako je istakao, bile pretjerano visoke.

- Kao drugi razlog navodim tzv. "ortački kapitalizam" i činjenicu da su neki koji su u bliskoj vezi sa političarima zaradili na prodaji tih maski Civilnoj zaštiti, ako ne na kantonalnom, a ono barem mnogo više na federalnom nivou. U tom kontekstu rigorozne kazne se također mogu činiti kao brutalna i organizovana pljačka građana od vlasti, kazao je Nikšić. Istakao je da su se maske trebale civilima dijeliti besplatno, naročito jer zakon insistira na njima i naplaćuje po 500 KM ako ih građani ne nose ili nepravilno nose, čak i na otvorenom.
- Pitam se, zar nije dovoljna kazna građanima bila ta što im je ulaz u pekare i prodavnice bio zabranjen bez maske i rukavica tako da nisu mogli kupiti hranu ako ih nemaju, a, ako se sjećate, građani u početku nisu mogli kupiti maske jer ih nije bilo u apotekama. Tako da se naplaćivanje ovih kazni pomalo čini kao oportunistički čin i pomalo neumjesan način da se napuni budžet. Na stranu to što ne mislim da kazna od 500 KM za one koji ne nose maske u zatvorenom prostoru, na proslavama rođendana, može i treba biti jednaka kaznama koje su naplaćene zbog nepravilnog nošenja ili nenošenja maske na otvorenom, rekao je Nikšić.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!