[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/10\/konferencija-inovacije.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/10\/100x73\/konferencija-inovacije.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/10\/konferencija-inovacije.jpg","size":"337.48","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

Samit inovacija - Raditi na promicanju inventivnosti poslovnog sektora

 Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu (EFSA) po drugi put okupio je vodeće svjetske stručnjake iz oblasti inovacija na konferenciji Sarajevo Innovation Summit.  

Radi se o najvećem regionalnom događaju iz oblasti inovacija, kazala je danas pred početak konferencije dekanesa EFSA Jasmina Selimović, dodajući da su ove godine među ostalim ugostili niz eminentnih stručnjaka iz Švedske koja je, po svim pokazateljima, peta zemlja u svijetu kada je riječ o inovacijama.

-  U razvijenim zemljama inovacije su generator rasta i 50 posto rasta GDP-a je po osnovu inovacija. BiH nažalost izdvaja samo 0,3 posto u istraživanje i razvoj, a sasvim je sigurno da su inovacije široko polje gdje imamo visok potencijal rasta. Ovakvim događajima nastojimo doprinijeti da se stvori jedna struktuirana platforma i okvir iz kojeg će se moći generirati znanje i napraviti platforma za transfer tog znanja, odnosno kasnije i za primjenu - navela je Selimović.

Prema njenim riječima, u BiH postoje tehnološki parkovi i poslovni inkubatori, ali nedostaje sistemska podrška za njihov razvoj.    

Ambasadorica Švedske u BiH Johanna Stromquist je podsjetila da je Švedska zemlja koja je svojim inovacijama mnogo doprinjela promjenama u životu ljudi, a među njima su celzijusov termometar, dinamit, kuglični ležajevi, a pored toga milioni srca danas kucaju zahvaljujući švedskom izumu pejsmejkera.

- Uspjeli smo se transformisati od male siromašne poljoprivredne nacije u industrijsko društvo koje je danas poznato po digitalizaciji u mnogim sektorima. To se nije dogodilo slučajno, nego zahvaljujući jakoj volji, izgradnji kapaciteta i spremnosti na promjene – naglasila je Stromquist dodajući da Švedska i danas prednjači u svijetu kada je riječ o inovacijama.

Pored tradicije u inventivnosti, kako je dodala, u Švedskoj čvrsto vjeruju u pojedince koji prave iskorak u savremenom svijetu. Bliska saradnja između istraživačkih instituta, te privatnog i javnog sektora, naglasila je ambasadorica, ključni je faktor kako bi se stvorili čvrsti temelji na kojima se razvijaju velike kompanije u Švedskoj.

 -Pokretanja od ideje do inovacije zahtijeva učenje, saradnju, društvo se mora graditi na otvorenosti, transperentnosti i hrabrosti da se stalno postavljaju pitanja o onome što se dešava. Zato je Švedska prihvatila poziv da podrži Samit inovacija kako bi doprinjeli razvoju kreativnih i talentovanih ljudi - kazala je Stromquist.

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke (FMON) je prepoznalo značaj održavanja ovakvog događaja, kazala je savjetnica federalne ministrice Sanela Kuko, dodajući da je ovaj skup prilika da se nauči nešto novo i  vide primjeri dobre prakse.

- Sredstva koja se ulažu u nauku, istraživanja i inovacije u BiH vrlo su ograničena. Federalno ministarsto obrazovanja i nauke ulaže u jednom dijelu koji se tiče istraživačkog procesa, kada su inovatori u pitanju, a u onaj naredni dio ulaže Federalno ministarstvo razvoja i obrta – kazala je Kuko dodajući da je FMON ove godine sponzor i pokrovitelj ovog događaja.

Kada je riječ o ulaganju u  istraživanje i razvoj evropski prosjek je dva posto GDP-a, kazala je idejni tvorac i direktorica Samita inovacija Amila Pilav Velić. 

- Međutim, ono što je još važnije za inovativnost jedne ekonomije jesu adekvatna ulaganja i privatnog sektora, pored onog koji vrše javne institucije. U tom smislu bitan je rast poslovnog sektora kako bi naše kompanije bile konkurentne na međunarodnom tržištu. Generalno, moramo raditi na promicanju inventivnosti poslovnog sektora koji će razvijati nove proizvode, tehnologije, a ne da se isključivo bavi nekom vrstom outsourcinga – navela je Pilav Velić.

Podršku  Sarajevo Innovation Summitu  pružili su Švedska ambasada BiH, Švedski institut, FMON, Grad Sarajevo, Institut za razvoj mladih KULT i drugi. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!