[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/26\/vlasenica-1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/26\/100x73\/vlasenica-1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/26\/vlasenica-1.jpg","size":"95.93","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Salkić prisustvovao obilježavanju 28. godišnjice zatvaranja logora Sušica

Potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić prisustvovao je obilježavanju 28. godišnjice zatvaranja zloglasnog logora Sušica kod Vlasenice, saopćeno je iz Salkićevog ureda.

U obraćanju prisutnima, on je rekao da je veoma važno obilježavati svako mjesto na kojem su počinjeni teški zločini.

- Sušica i Vlasenica su mjesta velikih stradanja, progona i velikih zločina za koje je nažalost odgovarao mali broj ljudi. Mi danas imamo svega nekoliko presuđenih ratnih zločinaca za sve ono što se desilo ovdje u Vlasenici; to je nedopustivo, to je neprihvatljivo i za to najveću odgovornost snosi Tužilaštvo Bosne i Hercegovine koje očito nije radilo svoj posao. Ovaj zločin u Vlasenici počinile su desetine, ako ne i stotine onih kojima bi danas trebalo suditi za ratne zločine.  Vlasenica zaslužuje pažnju, žrtve Vlasenice zalužuju pažnju i zaslužuju da svi oni koji su počinili zločin, koji se slobodno kreću Vlasenicom, budu kažnjeni. Naša je obaveza da istrajavamo - kazao je Salkić.

Borba dobra i zla, istine i laži, vječita je, dodaje Salkić pozivajući na širenje istine.

- Mi smo se ovdje vratili da živimo u miru, mi nismo učinili nijednu osvetničku akciju nad onima za koje smo sigurni da su ubijali naše najmilije, a danas nas žele proglasiti da smo opasnost za neke ljude i za ovaj prostor. To se dešava zato što mi šutimo, što ne govorimo svakog dana da je kompletno vojno i političko rukovodstvo bosanskih Srba osuđeno za genocid i udruženi zločinački poduhvat, a da je Srbija presuđena u Hagu da nije spriječila genocid i kaznila počinioce. Nažalost, Srbija je danas siguran dom za mnoge počinoce genocida u Bosni i Hercegovini i počinioce teških ratnih zločina nad Bošnjacima. Naš obraz je čist, mi treba da hodamo podignute glave. Naše vojno i političko rukovodstvo nije osuđeno za udruženi zločinački poduhvat i teške ratne zločine. Niko nema pravo da odustane od ove naše borbe za istinu, pravdu i kažnjavanje ratnih zločinaca - Salkićeve su riječi.

On poziva vlasti u Srbiji i Republici Srpskoj da prestanu podržavati osumnjičene ratne zločince; da prestanu negirati da su zločini počinjeni i veličanje ratnih zločinaca; da  prihvate presude međunarodnih i domaćih sudova te učine katarzu za dobrobit građana u cijelom regionu.

Godišnjica zatvaranja logora Sušica kod Vlasenice obilježena je u organizaciji Saveza logoraša - Udruženja Vlasenica.

Kroz logor Sušica, u kojem je ubijeno oko 1.600 Bošnjaka tokom 1992. godine, od maja do septembra je prošlo oko 8.000 Bošnjaka sjeveroistočne Bosne.

Prema podacima Udruženja, među ubijenim civilima je oko 280 dječaka, a od 700 žena i djevojaka, mnoge su silovane i ubijene.

Za zločine u logoru Sušica i na području vlaseničke opštine generalno pravomoćno su osuđeni Dragan Nikolić u Haškom tribunalu na 20 godina zatvora te u Sudu Bosne i Hercegovine Predrag Bastah na 22 godine i Goran Višković na 18 godina.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!