[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/13\/ramizsalkic5.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/13\/100x73\/ramizsalkic5.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/13\/ramizsalkic5.jpg","size":"78.18","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Salkić: Kao muslimani smo odgovorni prema sebi, svojoj porodici i domovini

Potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić uputio je ramazansku čestitku muslimanima u Bosni i Hercegovini i dijaspori.

- Ramazan je mjesec kada se muslimani vlastitom voljom odvajaju od hrane, vode, nedozvoljenih pogleda, od loših misli i ružnoga govora. Radost dolaska i suočavanja s ramazanom utemeljena je u neupitnoj predanosti vjeri, koja nas na ovaj jedinstven način dovodi do spoznaje naše vlastite snage, naše odlučnosti i naše odgovornosti.

Kao muslimani smo odgovorni prema sebi, prema svojoj porodici i domovini. Odgovorni smo prema Bogu, kao Stvoritelju svega živog i neživog. Zbog svega toga je ovaj mjesec prilika da svaki muslimanski vjernik, ojača svoju vjeru, da ojača veze sa svojom porodicom, sa svojim komšijama, prijateljima, rođacima - navodi se u Salkićevoj čestitki.

Dodaje se da je ovaj mubarek mjesec prilika da se podsjetimo da je borba za domovinu farz, ma gdje se nalazili. Neko tu borbu vodi knjigom, neko radom u fabrici, neko poštivanjem njenih različitosti.

- Na sreću, iza nas je vrijeme kada smo tu borbu vodili puškom. U najtežim vremenima, čak i onda kada smo preživljavali zločine, protjerivanja, genocid, islam nam je pomogao da ne posegnemo za osvetom, za zločinima kao odgovorom na zločine, za izjednačavanjem s onim što naša vjera ne odobrava - navodi Salkić u svojoj čestitki.

Dodaje da je ramazan prilika da ojačamo odnose s komšijama drugih vjera, da im pokažemo ljepote ramazana, kojima smo nagrađeni u ovom svetom mjesecu. Ramazanske radosti podijelimo s našim komšijama katolicima, pravoslavcima, ali i svim drugima koji žive u našoj domovini.

- Ovaj ramazan, kao i prethodne godine, dočekujemo u drugačijem ambijentu. Zajednički iftari, namazi u džematu, ali i druge vjerske aktivnosti koje upotpunjuju ramazan, bit će svedene na minimum. To je dodatno iskušenje, ali je i jedinstvena prilika da učinimo u ovom mjesecu mnogo dobra za one koji su u potrebi, za svoju porodicu i druge ljude.

Svim muslimankama i muslimanima u našoj domovini i dijaspori, od srca želim da najdražeg gosta dočekaju u dobrom zdravlju i da mjesec posta i ibadeta provedu uz sve blagodati koje nosi. Neka nam svima ovaj mjesec donese zdravlje, mir i sreću.

Ramazan Šerif Mubarek Olsun - naveo je Salkić u čestitki, saopćeno je iz njegovog Kabineta.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!