[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/21\/download.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/21\/100x73\/download.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/21\/download.png","size":"50.53","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

SAD podiže veliku tužbu protiv Googlea

Nekoliko američkih saveznih država, tačnije njih 11 i američko ministarstvo pravosuđa su podigli tužbu protiv Googlea, zbog, kako navode, kršenja zakona o tržisnoj konkurenciji i korištenja povlaštenog položaja kako bi "otjerao" konkurenciju.

To je najveća tužba u posljednjih 20 godina, a stručnjaci je uspoređuju sa nekim od "legendarnih" tužbi, kao što je bila ona protiv Microsofta u prošlom vijeku, tačnije 1998. ili protiv firme AT&T iz, sada već daleke 1974. godine.

Osim ove, u pripremi je još nekoliko manjih tužbi koje pripremaju pojedine savezne države, a koje će se dotaknuti Google mašine za proizvodnju novca - digitalnog oglašavanja. Očekuje se kako bi grupa tužitelja, već početkom novembra mogla podići tužbu protiv Googlea.

Iz Googla, kako javlja Reuters, nemaju još uvijek komentara na ovakve optužbe. 

Ovo naravno, za kompaniju kao što je Google, nije prvi put da je neko tuži. Najpoznatije tužbe protiv ove firme su svakako one, u kojima im je Europska unija odredila kaznu zbog nepoštene poslovne prakse, otprilike sličan razlog zbog kojeg ih žele tužiti pojedine savezne države u Americi. Oni su 2019. godine morali platiti nevjerovatnu odštetu od čak 1,7 milijardi američkih dolara, zbog onemogućavanja pronalaska oglašivača internetskim stranicama putem Googleovih konkurenata. 

VJerovali ili ne, to ipak nije najveći danak koji je platio Google. Oni su platili čak 2,6 milijardi dolara 2017. godine, jer su favorizirali vlastite kanale prodaje u tražili. Ali, da stvar bude još "gora", oni su 2018. platiti čak 4,9 milijarde dolara jer su blokirali konkurente u Andorid operativnom sistemu, javlja Reuters.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!