[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/05\/31\/sarajevo-antifasisti.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/05\/31\/100x73\/sarajevo-antifasisti.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/05\/31\/sarajevo-antifasisti.jpg","size":"134.09","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

SABNORBiH osuđuje napade ne građane Sarajeva

SABNORBiH osuđuje napade na građane Sarajeva zbog komemoracije i odavanja počasti ubijenim Sarajlijama 41-45, poručeno je iz ove organizacije.

Njihovo saopštenje prenosimo u cjelosti: 

 Još jednom se zahvaljuje građanima glavnog grada, a posebno potomcima 10.000 žrtava, što su na častan i dostojanstven način 16. maja iskazali poštovanje prema našim sugrađanima, žrtvama fašističkog terora NDH.

 Vijest iz Sarajeva o komemoraciji i misi u Katedrali objavili su svi svjetski mediji, uključujući i one najuticajnije kao što su BBC, CNN, The New York Times, Le Monde, Guardian... Svi mediji su prenijeli da se u Sarajevu istovremeno odavala počast i zločincima i njihovim žrtvama. Ova vijest imala je najveći globalni publicitet od potpisivanja Daytonskog sporazuma. Pojedini mediji i politički zvaničnici u državnim institucijama su lažno i tendenciozno kvalificirali ovaj događaj kao “protest protiv mise”, pokazujući elementarno neznanje o tome šta je protest a šta komemoracija.

Za SABNORBiH riječ “protest” nije postojala ni prije, ni za vrijeme, a ni poslije 16. maja. Napadima na građane Sarajeva, kao i zahtijevi za njihovio kažnjavanje pokušava se legitimirati fašizam, a zabraniti antifašizm, odnosno, zabraniti pravo na sjećanje i komemoriranje žrtva fašističkih zločina.

 Za razliku od mise, komemorativna šetnja je bila komemoracija, a ne politika. Politički je nekorektno i nedopustivo izjednačavanje fašizma i antifašizma konstrukcijom o totalitarizmimima. Radi se o dva vremenski različita konteksta. BiH je 16 dana nakon Evrope pobijedila fašizam, tako da do 25. maja 1945. postoje samo fašizam i antifašizam.
Totalitarizam pripada historiji hladnog rata.

Fašizam i antifašizam su vrijednosti, kao zlo i dobro. Svako humano i demokratsko društvo, slobodni pojedinac i sve religije svijeta uče i podržavaju dobro kao najveću civilizacijsku i ljudsku vrijednost. Apsurdno je da u našem demokratskom diskursu ”advokati” fašizma optužuju građane Sarajeva za antifašizam, a neosuđuju zločine NDH i fašizam.
Zavnobihovska Bosna i Hercegovina je dominantna ex-yu nasljednica antifašističke pobjede, zajedno sa Sjedinjenim Državama, Rusijom, Velikom Britanijom i Francuskom. To je najslavnija činjenica i najveće civilizacijsko postignuće Bosne i Hercegovine u njenoj historiji. Poražene snage iz Drugog svjetskog rata pokušavaju našu zemlju i njen glavni grad
civilizacijski degradirati i nakon 75 godina svrstati na pogrešnu stranu historije.

Pozadina i cilj te namjere je jasna kao dan – borba protiv antifašizma je, zapravo, rušenje države Bosne i Hercegovine, zajedničke domovine tri naroda i svih njenih građana.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!