[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/18\/aleksej-navalni-wikipedia-twitter.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/18\/100x73\/aleksej-navalni-wikipedia-twitter.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/18\/aleksej-navalni-wikipedia-twitter.jpg","size":"57.11","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Ruski tužioci traže 30 dana pritvora za Navalnog

Državni tužioci u Rusiji u ponedjeljak su zatražili od suca da izrekne kaznu pritvora od 30 dana kritičaru Kremlja Alekseju Navalnom, nakon što je sinoć uhapšen na moskovskom aerodromu kada se vratio u domovinu po prvi put otkako je otrovan prošlog ljeta.

Ujedinjene nacije i zapadne zemlje poručili su Rusiji da odmah oslobodi opozicionog političara, dok su neke zemlje pozvale na uvođenje novih sankcija. Moskva im je poručila da se bave svojim poslom.

Navalni je, u snimku koji je napravio unutar policijske stanice, nazvao ročište „najvišim stepenom bezakonja“ i obrušio se na predsjednika Vldimira Putina, optužujući ga da je u strahu potpuno ignorisao krivični zakon.

Očekuje se da se Kremlj tokom dana oglasi o tom slučaju, iako obično prosljeđuje pitanja o 44-godišnjem političaru na agencije za provođenje zakona.

Dvjestotinjak pristalica Navalnog okupilo se pred policijskom stanicom na temperaturi od minus 18 stepeni kako bi zahtijevali njegovo oslobađanje, saopćili su Reutersovi svjedoci.

Hapšenje Navalnog naredila je ruska zatvorska služba zbog navodnih kršenja odredbi uslovne zatvorske kazne u sudskom procesu za pronevjeru za koji on tvrdi da je bio montiran.

Na današnjem ročištu, čije su dijelove putem interneta prenosili Navalnijevi saveznici, mogla bi mu se odrediti kazna pritvora dok se čeka presude drugog suda da mu preinači uslovnu kaznu od tri i po godine zatvora u stvarnu.

Državni tužioci zatražili su od suda da odredi pritvor Navalnom od 30 dana, objavio je Ivan Ždanov, čelnik antikorupcijske fondacije Navalnog, na Twitteru, prenosi Reuters.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!