[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/05\/26\/l-20a87b6ce3b8351383eef4d32f84c5bd.jpeg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/05\/26\/100x73\/l-20a87b6ce3b8351383eef4d32f84c5bd.jpeg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/05\/26\/l-20a87b6ce3b8351383eef4d32f84c5bd.jpeg","size":"119.42","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Ruske snage granatirale više od 40 gradova i mjesta u regijama Donjeck i Lugansk

Ruske snage granatirale su više od 40 gradova i mjesta u ukrajinskoj istočnoj regiji Donbas, prisiljavajući Ukrajince da ukopavaju civile u masovne grobnice, saopćila je ukrajinska vojska, dok je novinska agencija Tass javila da su ruske snage zarobile oko 8.000 Ukrajinaca u pokrajinama Lugansk i Donjeck.

 

Nakon što nije uspjela da osvoji ukrajinsku prijestolnicu Kijev i drugi po veličini grad Harkov u tromjesečnom ratu, Rusija sada pokušava da preuzme punu kontrolu nad Donbasom, koga čine dvije istočne pokrajine pod kontrolom proruskih separatista.

 Rusija je poslalala hiljade vojnika u regiju, napadajuči je iz tri pravca u pokušaju da okruži ukrajinske snage u gradovima Sjeverodonjecku i Lisičansku. Njihov pad stavio bi kompletnu pokrajinu Lugansk pod rusku kontrolu, što je glavni ratni cilj Kremlja.

- Okupatori su granatirali više od 40 gradova i mjesta u regijama Donjeck i Lugansk, uništvši ili oštetivši 47 civilnih lokacija, među kojima 38 kuća i školu. Kao rezultat tog granatiranja, pet civila je poginulo i 12 je ranjeno – saopćila je Zajednička borbena grupa ukrajinskih oružanih snaga na Facebooku.

Borbena grupa navodi da je deset ruskih napada odvraćeno, četiri drona su uništena i 62 neprijateljska vojnika su ubijena.

Ured ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog saopćio je u četvrtak da je 11 visokospratnih zgrada uništeno u Sjeverodonjecku i osam u Lisičansku.

Zelenski tvrdi da su ruski vojnici u velikom broju nadjačali ukrajinske snage u nekim dijelovima zemlje istočno od Kijeva i da neuspješno pokušava organizirati razmjenu ratnih zarobljenika s Moskvom.

Broj ukrajinskih ratnih zarobljenika koji se drže u proruskim saoproklamovanim narodnim republikama Lugansk i Donjeck sada iznosi oko 8.000 ljudi, navodi novinska agencija Tass riječi lokalnog zvaničnika Rodiona Mirošnika.

- Mnogo je ratnih zarobljenika. Sada je njihov ukupni broj u regiji oko 8.000 ljudi. To je mnogo, i doslovno ih se na stotine povećava svakoga dana – izjavio je Mirošnik, prenosi Reuters.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!