[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/24\/vakcina-koronavirus-sputnik-foto-pharmaadvancement.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/24\/100x73\/vakcina-koronavirus-sputnik-foto-pharmaadvancement.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/24\/vakcina-koronavirus-sputnik-foto-pharmaadvancement.jpg","size":"64.03","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Rusija tvrdi da je vakcina Sputnik-V efikasna 95 posto

Ruska vakcina protiv koronavirusa Sputnik V je 95 posto efikasna, sudeći po prelaznim analizama podataka s kliničkih testiranja, saopćili su u utorak njeni tvorci.

Ta stopa efikasnosti zasnovana je na preliminarnim podacima prikupljenim tokom 42 dana nakon prve doze vakcine, navode u zajedničkom saopćenju državni istraživački institut Gamaleja i ruski Investicioni fond za direktna ulaganja (RDIF). 

Dvije institucije nisu, ipak, navele broj slučajeva na osnovu kojih su izvele takvu računicu.

Vakcina Sputnik-V koja se primjenjuje u dvije doze koštat će manje od 20 dolara po osobi na međunarodnim tržištima i bit će besplatna za ruske građane, sudeći po saopćenju objavljenom na zvaničnom Twitter nalogu Sputnik V.

Čelnik ruskog fonda Kiril Dmitrev ranije je izjavio da će vakcina biti znatno jeftinija od ostalih suparničkih vakcina s istim nivoom efikasnosti. Dmitrev je dodao da Moskva namjerava proizvesti više od milijardu  doza za pacijente u zemlji i u inostranstvu u narednoj godini.

Neki naučnici na Zapadu kritikovali su Rusiju, optužujući je da je pokušala stvoriti prečice do proizvodnje vakcine Sputnik V izostavljanjem nekih ključnih faza testiranja.

Rusija je to negirala, tvrdeći da je to zapadna kampanja prljavih trikova kako bi lišio ljude njene vakcine u onome što je, kako Moskva tvrdi, postalo bitka za legitimnost i tržišni udio, prenosi AFP.

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!