[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/05\/16\/moskva-twitter.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/05\/16\/100x73\/moskva-twitter.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/05\/16\/moskva-twitter.jpg","size":"79.77","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Rusija spremna da bude domaćin direktnih pregovora Izraela i Palestine

Vlasti Ruske Federacije izrazile su spremnost i predložile da budu domaćin direktnih mirovnih pregovora između Izraela i Palestine, javlja Anadolija. 

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija održava treću vanrednu sjednicu o rastućim tenzijama između Izraela i Palestine i o izraelskim napadima na Gazu.

Ruski zamjenik ministra vanjskih poslova Sergey Vershinin je u obraćanju Vijeću sigurnosti izjavio da Rusija može preuzeti ulogu domaćina izraelsko-palestinskih pregovora.

Vershinin je najoštrije osudio stradanje civila u Palestini i Izraelu i poručio kako uspostava primirja mora biti prioritet.

Ističući kako nedostatak direktnog dijaloga između Izraela i Palestine predstavlja jedan od uzročnika aktuelnih tenzija, Vershinin je kazao da bi se ti pregovori mogli obnoviti u Rusiji.

On je također rekao kako normalizacija odnosa između Izraela i nekih arapskih zemalja nije dovoljna za rješavanje izraelsko-palestinske krize.

Predložio je održavanje sastanka ministara vanjskih poslova “bliskoistočne četvorke“ koju čine Ujedinjene nacije, Evropska unija, Sjedinjene Američke Države i Rusija.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!