[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/11\/220321-vakcina1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/11\/100x73\/220321-vakcina1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/11\/220321-vakcina1.jpg","size":"87.55","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Rusija razvija intranazalnu vakcinu protiv COVID-19

Specijalisti istraživačkog instituta za grip „Smorodintsev“ ruskog Ministarstva zdravlja razvijaju još jednu vakcinu protiv koronavirusa, a preliminarni rezultati očekuju se u bliskoj budućnosti, najavio je ministar Mihail Muraško.

„Istraživački institut za grip „Smorodintsev“ ima visok naučni potencijal, a trenutno se tu razvija još jedna vakcina protiv novog koronavirusa.

-Očekujemo prve preliminarne rezultate u bliskoj budućnosti - rekao je ministar, prenosi TASS.

Agencija navodi da je direktor instituta Dmitrij Lioznov rekao novinarima da se vakcina ,predviđena za intranazalnu upotrebu, pravi na osnovu virusa gripe.

- Ovo je slična tehnologija sa vakcinom Sputnjik V, ali u ovom slučaju se koristi virus gripa. Klinička ispitivanja planirana su za jesen, a vakcina će biti dostupna najranije tokom zime ili sljedećeg proljeća - naglasio je Lioznov.

TASS javlja da je direktor Instituta također izrazio nadu da će njihov proizvod biti u primjeni ne samo kod stanovništva Rusije, već da će pomoći u zaštiti od virusa i u drugim zemljama svijeta, prenosi Al Jazeera.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!