[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/08\/04\/moskva-265899.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/08\/04\/100x73\/moskva-265899.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/08\/04\/moskva-265899.jpg","size":"153.39","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Rusija planira otvaranje duty-free prodavnica za uvoznu robu sa Zapada

 Rusija planira otvoriti bescarinske prodavnice robe (eng. duty free shops) u kojima će osobe s diplomatskim dokumentima moći kupovati proizvode sa Zapada za strane valute, što bi mnoge Ruse moglo podsjetiti na nepopularne 'beriozke', trgovine koje su tokom sovjetske ere predstavljale službenu povlasticu samo za odabrane, navodi The Guardian.

Trgovine, koje bi se mogle otvoriti već na jesen, prodavat će uvezenu robu koju bi moglo biti teško pronaći u običnim ruskim prodavnicama jer strane kompanije već mjesecima napuštaju zemlju zbog agresije na Ukrajinu.

Da bi kupovali u takvim prodavnicama, kupci će morati pokazati službeni dokument kojim dokazuju da su strane diplomate, zaposlenici međunarodne organizacije ili članovi njihovih porodica. Trgovine će također prihvaćati plaćanje u dolarima i eurima.

- To je totalni SSSR! - napisao je Sergej Smirnov, glavni urednik ruskih novina Mediazona, koje su pisale o ovoj novoj odluci nakon što su je objavile ruske službene parlamentarne novine.

Bescarinske prodavnice biće u vlasništvu kompanije koju je osnovalo rusko ministarstvo vanjskih poslova i vanjskog saradništva koje će biti odabrano na konkursu. U tim prodavnicama bi u ponudi trebala biti alkoholna pića, duhanski proizvodi, nakit, kozmetika, parfemi i slatkiši, kao i pametni telefoni i satovi, prenosi Mediazona.

Još nije jasno da li će elektronska roba uključivati proizvode poput iPhonea, koji se više ne uvoze direktno u Rusiju.

Ministarstvo vanjskih poslova razmatra otvaranje bescarinske trgovine za strane diplomate još od 2015. godine, nakon što je Rusija zabranila uvoz mnogih evropskih namirnica kao dio svog paketa borbe protiv sankcija Zapada nakon aneksije Krima, navode ruske novine.

U pismu iz 2014. godine, do kojeg je došla ruska novinska stranica Gazeta.ru, ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da će trgovine pomoći u smanjenju "finansijskih gubitaka i kašnjenja" povezanih s isporukom roba stranim diplomatskim misijama u Rusiji, navodi Radio Slobodna Evropa.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!