[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/11\/29\/super-sonicne-rakete-rusija.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/11\/29\/100x73\/super-sonicne-rakete-rusija.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/11\/29\/super-sonicne-rakete-rusija.jpg","size":"42.62","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Rusija izvela novo probno lansiranje hipersonične rakete 'Cirkon'

Rusija je sopćila u ponedjeljak da je izvršeno  još jedno uspješno probno lansiranje hipersoničnog krstarećeg projektila 'Cirkon', koji je predsjednik Vladimir Putin pohvalilo kao dio nove generacije sistema naoružanja bez premca.

Projektil je ispaljen s ratnog broda 'Admiral Gorškov' u Bijelom moru i pogodio je mornaričku metu udaljenu više od 400 kilometara, navodi ministarstvo odbrane u saopćenju.

Kratki snimak prikazuje raketu kako osvjetljava nebo izbacujući bijeli plamen.

Sjedinjene Države, Kina i Sjeverna Koreja također učestvuju u razvoju hipersoničnog oružja, nove generacije dugometnog naoružanja koje je teže uočiti i presresti. Projektili lete više od pet puta od brzine zvuka u gornjoj armosfeti, otprilike brzinom od 6.200 kilometara na sat.

Putin je 2018. godine najavio brojna nova hipersonična oružja, navodeći da mogu pogoditi skoro svaku metu u svijetu i izbjeći američki raketni štit, podsjeća  Reuters.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!