[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/15\/kamov-ka-52.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/15\/100x73\/kamov-ka-52.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/15\/kamov-ka-52.jpg","size":"301.06","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Rusija dopremila jurišne helikoptere u zračnu bazu na sjeveru Sirije

Rusija je dopremila jurišne helikoptere i vojnike u zračnu bazu na sjeveru Sirije koju su napustile američke snage, izvijestila je u petak Zvezda - televizijska stanica ruskog ministarstva odbrane. 

Naoružana ruska vojna policija vidi se na snimci koju je objavila Zvezda kako dolijeće u zračnu bazu u sjevernoj pokrajini Alepo nedaleko od granice s Turskom, prenosi Reuters.

Taj potez je uslijedio nakon što je američki predsjednik Donald Trump iznenada naredio povlačenje američkih vojnika iz dijelova Sirije prošli mjesec.

Objekti će biti iskorišteni za smještaj centra za distribuciju humanitarne pomoći lokalnom stanovništvu, a vojni aerodrom sada kontroliraju sirijske vladine snage čija je saveznica Moskva, navodi Zvezda.

Isti izvor je u  četvrtak naveo da je Rusija postavila helikoptersku bazu u zračnoj luci u sjeveroistočnom sirijskom gradu Qamishli, što je korak u povećanju kontrole Moskve na tom sirijskom području.

Rusija i Turska izvode zajedničke patrole duž sirijske granice s Turskom u sklopu dogovora postignutog između ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegovog turskog kolege Tayyipa Erdogana.

"Ušli smo u bazu i uzeli pod kontrolu unutarnji i vanjski  prostor", citirala je  Zvezda  višeg inspektora ruske vojne policije.

"Sada slijedi pregled svake zgrade kako bi bili sigurni da  nema eksplozivnih sredstava", rekao je inspektor.

Zvezda je emitovala snimke američke opreme, poput medicinskog materijala za liječenje opekotina od sunca, kao i teretane i spavaonice.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!