[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/08\/14\/030619-stranjani.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/08\/14\/100x73\/030619-stranjani.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/08\/14\/030619-stranjani.jpg","size":"510.61","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Rudari 'Stranjana' i dalje odbijaju napustiti jamu

Sedamanaest rudara druge smjene zeničke jame "Stranjani“, Rudnika mrkog uglja Zenica, koji su jučer u 15.00 sati ušli u jamu te iz protesta odbili da rade i napuste jamu, još uvijek se nalaze pod zemljom - potvrdio je Feni direktor RMU Zenica Nevzet Vrškić.

Rudari su nezadovoljni što menadžment RMU Zenica nije vratio i preostalih 10 od 30 kopača, koji su privremeno bili raspoređeni u pogonu "Raspotočje“, zbog čega nemaju dovoljno radne snage te trpi, kako tvrde, proizvodnja u pogonu "Stranjani".

-Upravo se spremam da održim sastanak Uprave te da izdam naredbu da, ako se prema broju radnika ne može organizirati proizvodnja, da se organizira inspekcijski nadzor, kako bi se zaštitila imovina - rekao je direktor Vrškić.

Smatra da rudari ne poštuju stav struke niti odredbe Zakona o rudarstvu Federacije Bosne i Hercegovine, nego da rade, kako je rekao, po svome.

-Mi imamo problema i u 'Raspotočju', gdje se nalazimo u tektonskom bloku i ne možemo povlačiti ljude, jer bismo ugrozili i opremu i sve dosadašnje radove. Ovo su redovni rudarski poslovi - mi ćemo izdati naredbu, a onda oni ako hoće neka se pridržavaju te naredbe - ističe Vrškić.

Dodaje da će provedbu te naredbe kontrolisati njihova interna inspekcija, ali da će tražiti i podršku Federalne inspekcije.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!