[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/23\/elonmusk.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/23\/100x73\/elonmusk.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/23\/elonmusk.jpg","size":"62.09","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

Riječ je najskuplja: Musk izjavom oborio vrijednost Tesle za 50 milijardi dolara

Ovo se desilo nakon što je glavni izvršni direktor kompanije Elon Musk izjavio da će radikalno smanjenje cijene autonomnih električnih vozila na 25.000 dolara biti moguće, ali tek za najmanje tri godine.

Tržišna kapitalizacija ''Tesle'' je za samo dva sata pala za 20 milijardi dolara na trgovanju nakon zatvaranja berze u utorak, pošto su Musk i drugi ''Teslini'' rukovodioci predstavili plan za novu bateriju i svoje proizvodne strategije, izvještava Rojters.

Akcije su na zatvaranju bile u minusu za 5,6 posto, a nakon radnog vremena berze su povećale gubitak za dodatnih 6,9 procenata.

Investitori su očekivali dvije značajne najave na Muskovom često reklamiranom "Danu baterije" - o razvoju baterije za vožnju od milion milja, koja će trajati 10 godina ili više, i konkretne podatke o smanjenju troškova, izraženo u dolarima po kilovat-satu , kojim bi konačno cijena električnog vozila bila niža od cijene benzinskog automobila.

Mask nije ponudio ni jedno ni drugo. Umjesto toga, obećao je da će tokom narednih nekoliko godina troškove proizvodnje baterija smaniti za polovinu s novom tehnologijom i proizvodnim procesom, i isporučiti "pristupačan" električni automobil.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!