[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/23\/vesna-travljanjin.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/23\/100x73\/vesna-travljanjin.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/23\/vesna-travljanjin.jpg","size":"64.41","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Rezimiran uticaj Covida -19 na lokalne zajednice

Sjednica Predsjedništva Saveza općina i gradova Federacije BiH na kojoj je, između ostalog, rezimiran rad u proteklom periodu, održana je danas.

Direktorica Saveza Vesna Travljanin kazala je Feni da je to vjerovatno posljednja sjednica u ovome sazivu, je su izbori u novembru i poslije toga će Savez imati nove organe.

Dodala je da su na sjednici rezimirali rad Saveza u proteklom periodu, a naročito su se bavili finansijama općina i gradova, što je vrlo često tema njihovih skupova.          

- Rezimiran je, prije svega, uticaj pandemije kornavirusa na jedinice lokalne samouprave. Zatim, pomoć, transferi, koja je išla sa viših nivoa vlasti od kredita MMF-a prema općinama - navela je Travljanin.

Dodala je da su tražili da se 30 miliona KM podjeli na jednake dijelove svim općinama i gradovima, po principu uzajamnosti ili solidarnosti, po 385.000 KM.

- Međutim, Vlada, odnosno Ministarstvo finansija, djelimično je ispoštovalo naš zahtjev, jer su 10 miliona podijelili na jednake dijelove, po 125 hiljada, a 20 miliona je išlo na projekte po određenim kriterijima iz oblasti infrastrukture, puteva, kulturnih objekata itd. Smatramo da je to uredu - kazala je Travljanin.

Po njenim riječima, na sjednici je konstatovano da je dobro da je dijalog sa Vladom uspostavljen u ovom pogledu i da "Savez u stvari treba biti servis Vlade“.

- Drugim riječima, kad je lokalni nivo u pitanju, zastupamo interese tog nivoa vlasti i Vlada treba da nas konsultuje, odnosno da budemo harmonizirani u tom dijelu - napomenula je Travljanin.

Kaže da je razgovarano i o drugim zakonodavnim aktivnostima, projektima na kojima radi Savez, o Zakonu o građevinskom zemljištu...

Na kraju sjednice Predsjedništva Saveza općina i gradova Federacije BiH uručene su zahvalnice svim članovima Predsjedništva, Nadzornog odbora i drugih organa Saveza.   

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!