[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/06\/15\/koncert-selma-hrenovica.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/06\/15\/100x73\/koncert-selma-hrenovica.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/06\/15\/koncert-selma-hrenovica.jpg","size":"64.27","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

Recital violončelistice Selme Hrenovice na 'Majskim muzičkim svečanostima'

Recital mlade violončelistice Selme Hrenovice, višestruko nagrađivane studentice II ciklusa studija na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu u klasi van. prof. dr. Belme Alić priređen je u okviru 14. izdanja 'Majskih muzičkih svečanosti'.

Repertoar je obuhvatio etablirana djela iz savremene literature napisane za violončelo, a koncert je počeo praizvedbom djela “Taped AMP” za ozvučeno violončelo i traku (2021) Mirze Gološa (r. 1996), mladog pijaniste i studenta druge godine Odsjeka za kompoziciju Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu u klasi prof. dr. Dine Rešidbegovića.

Na programu se našla i “Sacher varijacija” (1975) poljskog kompozitora Witolda Lutoslawskog (1913-1994), a Selma Hrenovica je izvela i “Sequenzu XIV” za violončelo solo (2002) Luciana Beria (1925-2003), posljednju iz ciklusa istoimenih virtuoznih komada napisanih za različite instrumente.

Repertoar je uključio i kompoziciju “Curve with Plateaux” (1982)  Jonathana Harveya (1939-2012), a koncert je zaokružen izvedbom “Remembering Esenin” (1974) za violončelo i klavir britanskog kompozitora i aktiviste za ljudska prava Nigela Osbornea (r. 1948) u zajedničkoj interpretaciji Selme Hrenovice i Mirze Gološa.

- Shodno epidemiološkim mjerama i naredbama nadležnih institucija, broj posjetilaca je bio ograničen. Snimak koncerta dostupan je na zvaničnom YouTube kanalu Koncertna sezona MAS - navodi se u saopćenju za javnost Muzičke akademije.

Recital violončelistice Selme Hrenovice upriličen je u Koncertnoj sali 'Cvjetko Rihtman' (Sala Srednje muzičke škole Sarajevo).

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!