[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/07\/19\/slika-fup19.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/07\/19\/100x73\/slika-fup19.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/07\/19\/slika-fup19.jpg","size":"379.33","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Razgovarano o osnaživanju kapaciteta u borbi protiv radikalizacije

Zamjenik direktora Federalne uprave policije (FUP) Ensad Korman sastao se danas sa dekanom Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu Nedžadom Korajlićem, prof. dr. Arminom Kržalićem i Benjaminom Plevljakom, predstavnikom Udruženja "Nova sigurnosna inicijativa iz Sarajeva".

Razgovarano je o implementaciji projekta "Definisanje faktora i procesa koji vode radikalizaciji, ekstremizmu i terorizmu u Bosni i Hercegovini – DeFRET".

Radi se o projektu čiji je opći cilj angažiranje i osnaživanje istraživačkih kapaciteta akademske zajednice i civilnog društva u pogledu borbe protiv radikalizacije, a koja vodi nasilnom ekstremizmu, dok je specifični cilj tog projekta istraživanje uticaja povratnika sa stranih ratišta na lokalnu zajednicu i mlade.

S obzirom na to da je jedna od osnovnih nadležnosti FUP-a borba protiv terorizma, ekstremizma i nasilnog radikalizma u FBiH, samim tim je i jedan od ključnih faktora u procesu deradikalizacije bh. državljana koji su se vratili sa stanih ratišta.

Na sasatanku je dogovorena saradnja i zajedničko djelovanje u okviru spomenutog projekta.

Kada se radi o toj problematici, FUP kontinuirano djeluje i provodi aktivnosti iz svoje nadležnosti u saradnji sa drugim agencijama za provedbu zakona, na implementaciji Strategije Bosne i Hercegovine za prevenciju i borbu protiv terorizma (2015.- 2020.), tako da će dogovorene aktivnosti ići u smjeru realizacije ranije zadatih ciljeva.

Istovremeno, na sastanku su dogovorene i aktivnosti u pogledu obuka iz oblasti cyber-kriminala i drugih specijalističkih obuka koje će Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije UNSA pružiti u narednom periodu Federalnoj upravi policije, saopćeno je iz ove uprave.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!