[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/19\/auto-pilot.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/19\/100x73\/auto-pilot.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/19\/auto-pilot.jpg","size":"479.07","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

Rast prodaje novih automobila na europskom tržištu u listopadu

Registracija osobnih automobila u Europi je u listopadu ove godine porasla za 8,7 posto i dosegla 1,18 milijuna registriranih jedinica što je najviši zabilježeni listopadski rekord od 2009. godine.

Tijekom istog mjeseca prošle godine registracije su pale za 7,3 posto nakon stupanja na snagu WLTP testa za mjerenje potrošnje goriva i emisije štetnih tvari, postavljajući nisku osnovu za usporedbu za 2019. godinu, navodi ACEA, Europsko udruženje proizvođača automobila.

Četiri od pet glavnih tržišta EU-a zabilježila su u listopadu snažni rast potražnje, posebice Njemačka sa rastom prodaje od 12,7 posto i Francuska sa 8,7 posto. Slijede Italija i Španjolska sa rastom od 6,7 odnosno 6,3 posto, dok se prodaja automobila u Velikoj Britaniji u listopadu smanjila za 6,7 posto.

Od siječnja do listopada registracija novih automobila smanjena je za 0,7 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Jedino veliko europsko tržište koje je zabilježilo rast u desetomjesečnom razdoblju je Njemačka sa 3,4 posto.

Najsnažniji pad potražnje u desetomjesečnom razdoblju od 6,3 posto je zabilježila Španjolka te Velika Britanija 2,9 posto.

Najveći udio od 24,4 posto novoregistriranih osobnih automobila na tržištu Europske unije ove godine otpada na Volkswagen vozila. Slijede vozila PSA grupe sa 16,3 posto te Renault grupe sa 10,6 posto udjela ukupno prodanih vozila.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!