[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/12\/ferg.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/12\/100x73\/ferg.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/12\/ferg.jpg","size":"350.43","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

Radionica - Poticati banke da povoljnije kreditiraju 'zelenu stanogradnju'

Banke bi trebale davati povoljnije kredite za stanogradnju koja ima sve elemente tzv. "zelene održive i odgovorne gradnje", istaknuto je na radionici u okviru projekta "Pametnije finansiranje za porodice" koja je održana danas u Sarajevu.

Predavač na radionici Steven Borncamp rekao je da projekt predstavlja sistemsko rješenje za poboljšanje okolišnog i zdravstvenog kvaliteta stanovanja, potičući banke da nude bolje uslove kreditiranja za kvalitetnije građene stanove i kuće.

- Radimo s građevinarima i investitorima u stanogradnju kako bi osigurali da su objekti koje grade izvedeni po propisima, zatim to javljamo bankama koje onda mogu ponuditi tzv. "zeleni hipotekarni kredit", koji je povoljniji - dodao je Borncamp.

Naveo je da je koncept uspješno realizovan u Rumuniji na 33 projekta stanogradnje sa ukupno 7.500 stambenih jedinica koje su certificirane kao izuzetno okolišno prihvatljive, a planirano je da to urade u još 12 zemalja. 

Predsjednica Udruženja Green Council  Sanela Klarić pojasnila je da se projekt provodi u sklopu programa Horizon 2020. koji finansira EU.

- Fokusiran je na što kvalitetniju gradnju stambenih objekata koji imaju sve elemente tzv. 'zelene održive i odgovorne gradnje' i utiče na promjenu trenutne filozofije gradnje u 12 evropskih država, uključujući i BiH - naglasila je Klarić. 

Na radionici je istaknuto da je "zeleno finansiranje" važan razvojni trend koji povećava ulaganja u ekološki i društveno odgovorne projekte, uz istovremeno smanjivanje finansijskog rizika za kredite koji se koriste u tim projektima. 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!