[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/11\/05\/sismis_1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/11\/05\/100x73\/sismis_1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/11\/05\/sismis_1.jpg","size":"711.63","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Prvi znak u svijetu: Oprez šišmiši u letu

Članovi Centra za krš i speleologiju postavili su u subotu 3. novembra 2018. godine prvi saobraćajni znak opasnosti koji upozorava na šišmiše u pećini. To je prvi takav znak u svijetu. Dozvolu za postavljanje znaka odobrila je Direkcija za ceste Zeničko-dobojskog kantona. Znak je postavljen sa obe strane ulaza u pećinu / tunel Ponikva na regionalnoj cesti koja iz Vareša vodi preko planine Zvijezde u dolinu Krivaje. Ova pećina je jedna od pet pećina u svijetu kroz koje cijelom dužinom prolazi saobraćajnica.

Pećinu Ponikvu naseljava nekoliko vrsta šišmiša: veliki potkovasti šišmiš (Rhinolophus ferrumequinum), mali potkovasti šišmiš (Rhinolophus hipposideros), veliki mišouhi šišmiš/mali mišouhi šišmiš (Myotis myotis/Myotis oxygnathus), veliki kasni šišmiš (Eptesicus serotinus), šrajbersijev šišmiš (Miniopterus schreibersii) te širokouhi šišmiš (Barbastella barbastellus) i alpski dugouhi šišmiš, (Plecotus macrobullaris). Poosljedna dva šišmiša su vrlo rijetke vrste u Bosni i Hercegovini.

Iz Centra navode kako je znak postavljen zato što je već zabilježeno stradanje šišmiša usljed sudara sa automobilima. Budući da je prije nekog vremena postavljena javna rasvjeta (sa bespotrebno jakim osvjetljenjem), vjerovatnoća novih slučajeva stradavanja je još veća. Iz Centra za krš i speleologiju iz Sarajeva se nadaju da će novi saobraćajni znak skrenuti vozačima pažnju na moguće sudare sa šišmišima i potrebu smanjenja brzine. Također se nadaju da će novi saobraćajni znak biti još jedna turistička atrakcija Vareša.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!