[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/15\/komisijanova.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/15\/100x73\/komisijanova.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/15\/komisijanova.jpg","size":"70.08","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

Prvi predsjedavajući Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Faruk Kapidžić

Faruk Kapidžić bit će prvi predsjedavajući Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine na period od deset mjeseci, zaključeno je na današnjem prvom konsultativnom sastanku članova Komisije u novom sazivu, održanom u Mostaru.

Pored dipl.ing.arh. Faruka Kapidžića, novi članovi su i dipl.ing.arh. Anđelina Ošap Gaćanović te dipl. pravnik Zoran Mikulić. 

Članovi Komisije, imenovani Odlukom Predsjedništva Bosne i Hercegovine, imat će mandat u trajanju od pet godina, počevši od 3. februara ove godine.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika je od osnivanja 2002. do danas donijela 901 odluku o proglašenju pokretnih i nepokretnih dobara nacionalnim spomenikom BiH. Veliki broj tih odluka odnosi se na zaštitu graditeljskih cjelina, historijskih i arheoloških područja te cijelih arhiva i zbirki, tako da broj pojedinačnih dobara koja su obuhvaćena zaštitom na osnovu odluka Komisije iznosi više hiljada pokretnih i nepokretnih spomenika, saopćeno je iz Komisije.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!