[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/22\/grcka-migranti-1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/22\/100x73\/grcka-migranti-1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/22\/grcka-migranti-1.jpg","size":"467.39","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Protesti na grčkim otocima protv migrantskih logora

Na grčkim otocima na kojima se nalaze veliki logori s migrantima u srijedu su pokrenuti protesti kojima se traži trenutno iseljavanje hiljada tražioca azila.

Na otocima Lesbos, Samos i Chios pokrenut je generalni štrajk, koji je doveo do prekida javnih službi, dok su ulične demonstracije planirane tokom dana.

- Želimo da nam se naši otoci vrate, želimo da nam se vrate naši životi – glavna je parola protesta.

U najvećem logoru Moria na otoku Lesbos smješteno je više od 19.000 tražioca azila u logoru kapaciteta za prihvat 2.840 ljudi.

Situacija je podjednako teška na ostalim otocima, a životne uslove u njima često su kritikovale grupe za ljudska prava i medicinske humanitarne agencije.

Vlada je u novembru objavila planove izgradnje većih logora na Lesbosu, Chiosu, Samosu, Kosu i Lerosu, gdje boravi ukupno  42.000 migranata i izbjeglica, i u njima često izbiju nasilni incidenti.

Planovima se, međutim, snažno protive lokalni zvaničnici, koji žele manje logore nakon što su primili hiljade tražilaca azila u proteklih pet godina.

Grčka je u prošloj godini ponovo postala glavna ulazna tačka u Evropu za migrante i izbjeglice od kojih mnogi bježe pred ratom i siromaštvom u subsaharskoj Africi, južnoj Aziji i Siriji.

Agencija UN-a za izbjeglice zabilježila je više od 55.000 dolazaka morskim putem i više od 14.000 preko kopnene granice s Turskom.

Samo je malom dijelu njih dopušten ulazak na grčko kopno, dok ostali provode mjesece u logorima, čekajući na ishod razmatranja njihovih molbi za azilom, prenosi AFP.

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!