[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/01\/20\/skole-hbz-2.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/01\/20\/100x73\/skole-hbz-2.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/01\/20\/skole-hbz-2.jpg","size":"80.32","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Protesti i štrajk u školama u Francuskoj

Širom Francuske u četvrtak bit će organizovani protestni skupovi i štrajkovi u školama na poziv sindikata koji smatraju da je nedovoljna obećana pomoć vlade u borbi protiv korona virusa u školama.

Kako je prenio Radio France Info, pariska prefektura nije odobrila skupove u glavnom gradu, s obrazloženjem da ih sindikati nisu na vrijeme prijavili.

Osam francuskih sindikata prosvjetnih radnika je, poslije prošlonedjeljne velike mobilizacije, pozvalo na nove štrajkove 20. januara, kao i narednog četvrtka, 27. januara.

Sindikat CGT ocijenio je kao neprihvatljivu odluku prefekture, dok je drugi sindikat pozvao na skup ispred Ministarstva prosvjete i obrazovanja.

Francuski mediji su ranije prenijeli da se škole suočavaju s problemom velikog broja učenika zaraženih koronavirusom kao i inficiranim prosvjetnim radnicima kojima nije obezbjeđena zamjena. Zbog toga mnogi učenici ne pohađaju nastavu.

Na meti kritika je nadležni ministar Jean-Michel Blanquer koji je nove sanitarne mjere najavio dok je bio na odmoru na Ibici, što su prosvjetni radnici ocijenili kao neodgovorno ponašanje.

Blanquer se pravdao da nije prekršio pravila i da se ništa ne bi promjenilo da je izjavu dao u Parizu. O mogućoj ostavci koju traži i dio opozicije, on je odgovorio da treba ostati hladne glave i da protivnici samo traže neku grešku.

Predstavnica sindikata Sophie Venetitay izjavila je nedavno da je njihov cilj "učiniti vidljivom činjenicu da ima još mnogo pitanja koja treba riješiti".

- Štrajk osoblja i svih aktera u obrazovnoj zajednici može da ima veliki uticaj - navela je ona.

Prema navodima sindikata, prošle nedjelje je štrajkovalo 75 posto prosvjetnih radnika u obdaništima i osnovnim školama, dok su vlasti navele da je u osnovnim školama štrajkovalo 38,5 posto profesora, prenosi Radio Slobodna Evropa. 

Do štrajkova dolazi nepuna tri meseca prije prvog kruga predsjedničkih izbora u Francuskoj zakazanog za 10. april.

Dio opozicije je zatražio smjenu Blanquera i kritikovao rad predsjednika Francuske Emmanuela Macrona koji je, i pored tih kritika, u anketama, favorit na izborima iako se još nije zvanično kandidovao.

Francuska je sredinom januaru zabilježila rekordan broj zaraženih u jednom danu, više od 360.000, no taj broj se smanjuje i u četvrtak je registrovano, prema podacima univerziteta Johns Hopkins, oko pet hiljada novih slučajeva.

U Francuskoj je vakcinisano 75,78 posto stanovništva.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!