[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/07\/tunjo-naslovna-konacno.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/07\/100x73\/tunjo-naslovna-konacno.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/07\/tunjo-naslovna-konacno.jpg","size":"136.54","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

Promovisana knjiga "Tunjo" novinara, književnika i publiciste Ruždije Adžovića u BKC-u Tuzla

Jučer je u  Tuzli, u BKC-u i bila održana promocija knjige o Muhamedu Tunji Filipoviću, novinara, publiciste i književnika Ruždije Adžovića u izdanju Buybooka.

Ruždiji Adžoviću, ovo nije prvi put da piše ovu vrstu knjige, sličnu je pisao i o prof. Novaku Kilibardi, koji je bio dobar prijatelj sa Filipovićem za vrijeme dok je bio šef crngorske Misije u Sarajevu. 

U razgovoru za portal Startbih.ba, Adžović podsjeća kako je svojevremeno sličnu knjigu napisao o prof. Novaku Kilibardi, koji je bio dobar prijatelj sa Filipovićem, za vrijeme dok je bio šef crnogorske Misije u Sarajevu.

Knjiga ima oko 300 stranica i nije rađena u formi klasičnog intervjua, već je ona praktično svako poglavlje zasebno, te se može čitati iz bilo kojeg ugla - od početka, sredine ili kraja. 

Prije dva mjeseca, kada smo razgovarali s Ruždijom Adžovićem, istakao je neke detalje o knjizi.

- Filipović u njoj govori o ljudima i događajima. To je svojervsna životna ispovijest, od rođenja pa skoro do kraja. O sukobu sa svim režimima, vremenima..Bio je napadan od strane mnogih ljudi jer im je smetao. To je čak predvidio davno i njegov profesor u Zagrebu Vladimir Filipović, koji ga je nagovarao da ne žuri sa diplomskim i da što duže tamo ostane jer su se tada Tunjini tekstovi već počeli pojavljivati i u nekim časopisima. Međutim, on se zbog majke htio što prije vratiti u Banjaluku. Tada mu je prof. rekao da svojim govorom i ponašanjem kupuje sebi neprijatelje i da će ga to pratiti cijelog života. To se zaista tako i desilo -  tada je ispričao Adžović.

Podsjećamo, akademik Muhamed Filipović preminuo je 26. februara prošle godine.

Važno je napomenuti, da je Ruždija Adžović, prilikom tadašenjeg razgovora kazao kako je dogovorio da će pisati sličnu knjigu i sa Abdulahom Sidranom, a početak rada na istoj se očekuje uskoro. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!