[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/02\/teufik-goletic.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/02\/100x73\/teufik-goletic.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/02\/teufik-goletic.jpg","size":"57.24","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Profesor Goletić o doniranim vakcinama: Dobronamjeran dobrosusjedski čin, Indija svjetska velesila u nauci i tehnologiji

Gost TV Hayat  bio je Teufik Goletić, profesor na Veterinarskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i voditelj Laboratorije Veterinarskog fakulteta u Sarajevu.

Bosna i Hercegovina danas je dobila donaciju pet hiljada komada, odnosno 10 hiljada doza vakcine protiv koronavirusa od Srbije. Vakcine su proizvedene pod brendom Astra Zenece u Indiji. Čeka se odobrenje Agencije za lijekove BIH kako bi u našoj zemlji otpočela vakcinacija.

O vakcinaciji, ali i o koronavirusu i njegovim mutacijama razgovarali su sa profesorom Goletićem.

"Ja na to gledam kao na dobronamjeran dobrosusjedski čin. Što se tiče same vakcine, želim podsjetiti da je Indija svjetska velesila u nauci i tehnologiji. Oni su u top pet zemalja svijeta i jedna od zemalja koja je poslala svoju misiju na Mars. Proizvođač vakcina, u ovom slučaju Astra Zeneca, ne daje tek tako i olako licencu za proizvodnju vakcina bilo gdje u svijetu pa i u Indiji. U tom smislu, zaista mislim da nema nikakvih posebnih razlika, ili gotovo nikakvih razlika, od onih proizvedenih u Velikoj Britaniji ili Švedskoj i ove u Indiji. Nema razloga za zabrinutost ljudi koji će eventualno biti u prilici ili imati sreću da se vakcinišu ovom vakcinom – istakao je profesot Goletić na početku razgovora, te naglasio da je i ovako ograničen broj vakcina jako dobrodošao.

Kao virusolog mogu reći da zasigurno dobar dio krivice za pogoršanu epidemiološku situaciju jeste činjenica da unutar KS i BiH imamo cirkulaciju i takozvanih varijantnih sojeva. Podsjećam, da smo još prije dvije sedmice utvrdili cirkulaciju takozvanog britanskog soja, ali osim njega smo utvrdili i takozvani češki soj koji se odlikuje izrazito lahkom prenosivošću. Sve je to sigurno moglo na negativan način uticati na pogoršanje epidemiološke situacije – kazao je profesor, te dodao da je tokom proteklog produženog vikenda imao priliku vidjeti kako se tek izvan Kantona Sarajeva ne poštuju preporučene mjere.

Znam da je vrlo nepopularno i da će biti moguće neprimjerenih komentara, ali mi zaista dok ne budemo u prilici da imamo na raspolaganju dovoljan broj vakcina i dovoljan broj vakciniranih ljudi, ne smijemo zaboraviti da moramo poštivati epidemiološke mjere, jer je to najsnažniji alat u ovoj borbi" – istakao je profesor Goletić.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!