[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/08\/prirucnika.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/08\/100x73\/prirucnika.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/08\/prirucnika.jpg","size":"70.74","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

'Priručnik o posebnim istražnim radnjama' osigurava uspjeh krivičnih istraga

 “Priručnik o posebnim istražnim radnjama“, promoviran  u Sarajevu, urađen je u saradnji Centra za edukaciju sudija i tužilaca/tužioca u Federaciji BiH i Ženevskog centra za upravljanje sigurnosnim sektorom – DCAF.

Publikacija je rezultat saradnje 20 sudija, tužilaca i pravnih stručnjaka, predvođenih dekanesom Pravnog fakulteta UNSA Hajrijom Sijerčić-Čolić, uz podršku Centra za edukacija sudija i javnih tužilaca RS, Ustavnog suda BiH, Suda BiH i Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.

-Posebne istražne radnje zadiru u privatnost osobe, utiču na pravo slobode izražavanja i informiranja, i zato smatramo da je ovakva pulikacija, koja na jednom mjestu objedinjuje ključne procedure, principe i dobre primjere iz prakse, nešto što je bilo neophodno u našem cjelokupnom krivično-pravnom sistemu - izjavio je predsjedavajući CEST FBiH Arben Murtezić, dodavši da je ovaj priručnik rezultat saradnje predstavnika iz svakog od važećih krivičnih sistema u BiH, što dodatno daje na njenom značaju.

Posebne istražne radnje se često koriste u borbi protiv najtežih oblika kriminala i zaštite državne sigurnosti. U svjetlu činjenice da je 67 sudova u BiH ovlašteno narediti ove uticajne mjere, koje narušavaju osnovna ljudska prava, od izuzetne je važnosti osigurati da se sudije i tužioci pridržavaju principa vladavine zakona i poštivanja ljudskih prava.

Priručnik će biti korišten tokom obuke pripadnika sudskog sistema, koju će organizirati dva centra za obuku sudija i tužilaca u BiH, i bit će distribuirana sudovima, tužilaštvima i pravnim fakultetima širom BiH. 

Korištenje priručnika od strane sudija, prije nego što narede posebne istražne radnje, još će više osigurati uspjeh krivičnih istraga i promociju ujednačene sudske prakse, u skladu s međunarodnim standardima i zahtjevima za pristup EU.

Priručnik je podijeljen u pet poglavlja: državni i međunardni kontekst izricanja posebnih istražnih radnji; obrazloženi zahtjev tužilaca za određivanje posebnih istražnih radnji; odlučivanje suda o posebnim istražnim radnjama; izvođenje dokaza dobijenim posebnim istražnjim radnjama; i međunarodna pravna saradnja i pomoć u krivičnim stvarima.

Priručnik je dostupan na linku: VIDEO

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!