[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/16\/prin-william-kate-pakistan-aa.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/16\/100x73\/prin-william-kate-pakistan-aa.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/16\/prin-william-kate-pakistan-aa.jpg","size":"348.10","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Princ William i Kate u posjeti Pakistanu, razgovarali s Alvijem i Khanom

Vojvoda od Cambrigdea, princ William i njegova supruga Kate Middleton prvog dana posjete Pakistanu sastali su se s predsjednikom Arifom Alvijem i premijerom Imranom Khanom, prenosi Anadolu Agency (AA).

Vojvoda i vojvotkinja su posjetili gorje Margala i internat za djevojčice koji se tamo nalazi.

Princa Williama, koji se zalaže za obrazovanje djevojčica, zaštitu prirode i okoliša, nakon posjete školi u pratnji supruge Kate, primio je i predsjednik Alvi.

Iz Ureda pakistanskog predsjednika saopćeno je da je Alvi zahvalan kraljevskoj porodici na kampanjama koje sprovode u oblasti zdravstva, okoliša i borbe protiv siromaštva.

Princ William je naglasio da su važni koraci Pakistana u borbi protiv globalnog zagrijavanja.


Nakon sastanka s Alvijem, princ William i Kate su se sastali s premijerom Khanom.

Pakistanski premijer je podsjetio da je bio blizak prijatelj s princezom Dianom, koja je Pakistan posjetila tri puta. Tokom sastanka podsjetio je i na to da je princeza Diana skupila pomoć za bolnicu u kojoj se liječe oboljeli od raka, jedinu takve vrste u toj zemlji. Naglasio je da je Diana došla i na otvorenje.

Iz Kensingtonske palače navedeno je da će princ William i njegova supruga imati priliku upoznati pakistansku kulturu putujući i obilazeći više od hiljadu kilometara te zemlje.


Nakon Islamabada, posjetit će i Lahore, Chitral i Gilgit-Baltistan. Princ William i Kate sastat će se i s mladima i poduzetnicima.

Princ Charles i Camila Parker-Bowles su 2005. godine posjetili građane pogođene zemljotresom u Kashmiru. Nakon 14 godina, ovo je prva posjeta kraljevske porodice toj zemlji.

Kraljica Elizabetha posjetila je Pakistan 1961. i 1997. Princeza Diana posjetila je Pakistan tri puta, a posljednja posjeta zabilježena je 1997. godine.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!