[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/15\/mvp-tabla01.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/15\/100x73\/mvp-tabla01.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/15\/mvp-tabla01.jpg","size":"114.00","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Preporuka bh. državljanima uključenim u odbranu BiH da ne putuju u Srbiju

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine  (MVPBiH) preporučuje svim državljanima Bosne i Hercegovine koji su na bilo koji način bili uključeni u odbranu Bosne i Hercegovine u periodu od 1992. do kraja 1995. godine da do daljnjeg ne putuju u Republiku Srbiju.

 Kako je saopćeno iz Ministarstva vanjskih poslova BiH upozorenje se izdaje zbog rizika od hapšenja i procesuiranja u Republici Srbiji pod optužbama za ratni zločin, a na bazi ranijih slučajeva hapšenja bh. državljana protiv kojih se u Bosni i Hercegovini ne vode postupci niti ih pravosudne institucije BiH terete za ratne zločine. 

- Nažalost, upozorenje se izdaje zbog okolnosti u kojima institucije Republike Srbije ne pokazuju volju za aktivnom međunarodnom saradnjom i razmjenom informacija u ovoj oblasti a na bazi ranije potpisanih protokola i međunarodnog prava - navode iz MVPBiH.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!