[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/29\/snjegota.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/29\/100x73\/snjegota.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/29\/snjegota.jpg","size":"52.69","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Preminuo profesor Duško Šnjegota, glavni revizor koji se suprotstavio Miloradu Dodiku

U Banjoj Luci sinoć je od posljedica koronavirusa u 54. godini preminuo profesor Ekonomskog fakulteta Duško Šnjegota, prenosi Oslobođenje.

Javnost u BiH će ga pamtiti kao glavnog revizora RS, koji se hrabro, bez obzira na posljedice, suprotstavio Miloradu Dodiku. To ga je na kraju koštalo karijere revizora, jer je nakon nekoliko sedmica koje je direktno vršio tadašnji predsjednik RS-a, a današnji član Predsjedništva BiH, u avgustu 2017. godine, ipak podnio ostavku.

Dodikovi direktni napadi na Šnjegotu počeli su zbog objavljivanja konsolidovanog revizorskog izvještaja za 2016. godinu. U tom izvještaju je navedeno da nepokriveni budžetski deficit, odnosno manjak u budžetu, ukupno iznosi 176 miliona maraka. Također je otkriveno da su tadašnji budžetski korisnici za godinu dana svojom potrošnjom premašili planirani iznos novca za 118 miliona maraka.

Ipak, ono što je Dodiku najviše zasmetalo je objavljivanje podataka o stranju escrow računa RS-a. Na ovom računu sre nalazio novac od prodaje Telekoma RS-a komapniji M:telu 2011. godine, te od prodaje naftne industrije NefeGazinKoru 2006. godine. Zahvaljujući ovim ugovorima na spomenuti račun je došlo 1,5 milijardi maraka. Šnjegota i njegovi revizori su utvrdili da je 2016. godine na računu ostalo svega pola miliona, odnosno da je gotovo sav novac potrošen. To mu Dodik nikada nije oprostio.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!