[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/12\/enko-slika.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/12\/100x73\/enko-slika.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/12\/enko-slika.jpg","size":"114.10","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Preminuo novinar, književnik i humorista Enver Enko Mehmedbašić

Enver Enko Mehmedbašić, novinar, književnik, humorista i satiričar, preminuo je jutros u 85. godini, potvrdio je medijima njegov sin, advokat Omar Mehmedbašić.

Mehmedbašić je rođen 1935. godine u Tuzli, a diplomirao je na Pravnom fakultetu u Sarajevu.

Kao reporter izvještavao je iz mnogih zemalja Evrope, Azije i Južne Amerike. Imao je stalne kolumne u listu "Oslobođenje" i mnogim drugim najtiražnijim listovima na širim južnoslovenskim prostorima.

I u ratu je pisao kolumne u "Oslobođenju", nastojeći da unese i zrno šale u svoje radove kako bi ohrabrio ljude.

U literaturi se bavio isključivo humorom i satirom. Objavio je 10-ak knjiga humorističke i satiričke proze, dobitnik je više uglednih književnih nagrada iz tog žanra, neke njegove satirične priče ušle su u domaće i svjetske antologije.

Dobitnik je mnogih priznanja i nagrada, među kojima su: Šestoaprilska nagrada grada Saarajeva 1971., Nagrada "Radoje Domanović" za satiričnu priču 1990. najstarijeg humorističkog lista "Jež", Zlatna značka lista "Oslobođenje", Nagrada Jugoslovenskog festivala humora i satire u Budvi 1968., Srebrna čivija, nagrada Prvog jugoslavenskog festivala humora i satire Čivijada, Šabac, te više nagrada Udruženja novinara BiH.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!