[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/06\/18\/balkanski-spijun-np-gorazde.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/06\/18\/100x73\/balkanski-spijun-np-gorazde.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/06\/18\/balkanski-spijun-np-gorazde.jpg","size":"107.22","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

Predstavom 'Balkanski špijun u Sarajevu' glumci NPS oduševili Goraždane

 Dramska predstava "Balkanski špijun u Sarajevu" autora Dušana Kovačevića u adaptaciji i režiji Sulejmana Kupusovića izvedena je sinoć u Goraždu, a sjajna glumačka postava Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS) i ovog puta  oduševila je brojnu goraždansku publiku.

Komedija "Balkanski špijun u Sarajevu" smještena u aktuelnu bosanskohercegovačku stvarnost duhovita je satira koja raduje i nasmijava pozorišnu publiku. Rađena prema tekstu jednog od najboljih balkanskih dramskih autora Dušana Kovačevića po kojem je snimljen kultni film osamdesetih godina prošlog vijeka, u adaptaciji i režiji Sulejmana Kupusovića predstava je na sceni niz godina i ne gubi na gledanosti jer je prožeta tematikom koja je našla put i u današnjem vremenu. Odlično ju je dočarala sjajna glumačka postava koju čine Izudin Bajrović, Ejla Bavčić, Aldin Omerović, Mona Muratović i Milan Pavlović.

- To je prije svega, dugovječna predstava koja se igra niz godina, što samo po sebi govori da je zanimljiva za publiku, jer opstaju samo predstave koje publika voli, a ovo je jedna od takvih. Naravno, svi znamo manje-više tu priču kroz legendarni film "Balkanski špijun", ali ovo je naša adaptacija u kojoj je pomjereno mjesto i vrijeme dešavanja, dešava se sad kod nas, odnosno u Sarajevu, što u odnosu na onaj original podrazumijeva i neke mentalitetske razlike – kaže glavni glumac Izudin Bajrović.

Pozitivne reakcije nisu izostale ni u Goraždu, gdje su i glumci i publika ohrabreni činjenicom da se epidemiološka situacija stabilizira te da će susreti biti češći.

- Već godinu i nekoliko mjeseci se međusobno želimo, pa naiđu periodi kada se uopće ne može igrati, nekad traju mjesec, nekad dva pa onda odigramo po nekoliko predstava. Nadamo se da je ovo sad konačni smiraj sa pandemijom i da idu bolji dani, ali uvijek postoji neki strah da će nam se opet sve isto ponoviti – dodaje Bajrović.

Mladi glumac Aldin Omerović napominje da svaki put kada igraju neku predstavu u Goraždu publika to uvijek lijepo primi.

- Ovu predstavu smo "izbacili" još 2012. godine, dugo se igra u Sarajevu, uvijek je puna i uvijek se traži karta više. Može se reći da je to hit koji je rahmetli Sulejman Kupusović napravio i uvijek ju je zadovoljstvo igrati bilo gdje. Igrali smo je u Švedskoj, po cijeloj BiH, regionu, tako da su svuda reakcije bile dobre. Nama iz Narodnog pozorišta uvijek je zadovoljstvo kada ono što radimo u našoj kući možemo učiniti dostupnim i gledaocima van Sarajeva, širom BiH, jer nekako to osjećamo da je naša obaveza prema publici – podvukao je Omerović.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!