[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/06\/28\/l-c4a0212fabb05c944cf4df9c1e062735.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/06\/28\/100x73\/l-c4a0212fabb05c944cf4df9c1e062735.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/06\/28\/l-c4a0212fabb05c944cf4df9c1e062735.jpg","size":"110.75","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Predstavnički dom prihvatio Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju

 Predstavnički dom Federalnog parlamenta prihvatio je na današnjoj sjednici Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju.

Predlagač je Federalna vlada, a tekst nalaže status osiguranika roditelju njegovatelju te određuje obveznika uplate doprinosa za zdravstveno osiguranje.

U obrazloženju, Vlada je navela da su Zakonom o roditeljima njegovateljima uređeni pojam i status takvih roditelja i pravo na mjesečnu naknadu u visini neto najniže plaće u FBiH, na koju se uplaćuju doprinosi za penzijsko-invalidsko osiguranje, zdravstveno osiguranje i osiguranje za vrijeme nezaposlenosti.

U skladu s navedenim zakonom, novac za doprinose osigurava se u budžetu Federacije Bosne i Hercegovine.

U budžetu za 2022. godinu i Zakonu o izvršavanju tog budžeta, za ove namjene je u okviru tekućeg transfera drugim nivoima vlasti i fondovima, za provođenje Zakona o roditeljima njegovateljima u Federaciji Bosne i Hercegovine planirano 17.541.857 KM.

Odobravajući danas Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju, zastupnici su zadužili Federalnu vladu da u roku od 15 dana ponudi Predstavničkom domu prijedlog rješenja za zdravstveno osiguranje osobama koje tretiraju podneseni amandmani zastupnice Socijaldemokratske partije BiH Jasmine Zubić.

Ona je kazala da će predložiti novi zakon iz oblasti koje se tiču njeni amandmani ako ne bude ispoštovan navedeni rok od 15 dana.

Amandmani zastupnice Zubić odnose se, između ostalog, na rješavanje statusa samostalnog zdravstvenog osiguranika i osobama kao što su studenti.

Zubić naglašava također da mladi ljudi, prema važećim pravilima, zbog nesvrsishodnog roka za prijavu birou rada po prekidu školovanja, znaju ostati bez osiguranja do vremena formalnog zaposlenja.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!