[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/12\/1209019-01d.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/12\/100x73\/1209019-01d.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/12\/1209019-01d.jpg","size":"480.63","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Predstavljen Zbornik radova koji nudi odgovor na 'hrvatsko pitanje'

Zbornik radova znanstveno-stručnog skupa s međunarodnim sudjelovanjem "Europski ustav za Bosnu i Hercegovinu" predstavljen je u četvrtak na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

Analitičar Instituta za društveno-politička istraživanja u BiH Milan Sitarski rekao je kako je Zbornik impresivan i po pitanju raznovrsnosti tema i po pitanju autora.

- Tu su prisutni ljudi iz akademske zajednice, gospodarstva, civilnog sektora i političkog života i pokrivaju širok spektar tema koje se tiču sadašnjosti, ali i prošlosti i budućnosti hrvatskog naroda u BiH, kao i Bosne i Hercegovine kao države - kazao je Sitarski.

Istaknuo je kako autori s različitih stajališta pristupaju općoj temi kao što je Ustav, koji definira sve relevantne aspekte i državnog, ali i društvenog života.

- Sve dileme pred kojima se nalazi hrvatsko, ali i ukupno bosanskohercegovačko društvo u BiH, možemo svesti na dilemu kakav Ustav treba Bosni i Hercegovini. Hoće li to biti Ustav po europskim kriterijima koji će uvažiti sve specifičnosti BiH kao i države i koji će se također uklopiti u europsku pravnu stečevinu ili ćemo ostati u sadašnjem stanju "ni na nebu ni na zemlji" gdje imamo Ustav koji se uglavnom ne poštuje, što ovu zemlju drži u permanentnoj krizi. To u najtežem položaju drži Hrvate kao najmalobrojniji i politički najnezaštićeniji narod, ali zbog toga trpi i cijela BiH, prije svega njen europski put i integracije u zajednicu demokratskih naroda - kazao je Sitarski.

Prof. dr. sc. Ugo Vlaisavljević kazao je kako je cilj Zbornika odgovoriti na pitanje kako poboljšati loš položaj hrvatskog naroda u BiH.

- Kao što je jedan od autora u svom prilogu kaže "Poboljšati položaj hrvatskog naroda u BiH znači svima napraviti jednakopravan i dostojanstven položaj, i građanima i narodima". Dakle rješenje hrvatskog pitanja nije ništa drugo nego rješenje BiH kao uzorite države i u ustavnom i pravnom smislu, ali i u smislu kultura, jednakosti i pogotovo dostojanstva i položaja pojedinačnih građana - kazao je Vlaisavljević.

Također je dodao kako Zbornik nudi rješenja i odgovore na navedena pitanja.

- Zbornik nudi sasvim konkretna rješenja i to je njegova prednost. Recimo, sadrži tri teme koje sabiru mnogo sudionika i priloga, na primjer pitanje konstitutivnosti mora biti urađeno kao pitanje legitimne konstitutivnosti ili jednakopravnosti naroda. Dalje, pitanje kolektivnih prava mora biti urađeno u balansu s individualnim pravima i treće, neophodan je potpuni realizam u pristupu društvenoj i političkoj zbilji. To su konkretni prilozi ovog Zbornika - kazao je Vlaisavljević.

Doc. dr. sc. Dražen Barbarić kazao je kako ovaj Zbornik nije samo zbirka nekih apstraktnih teorijskih promišljanja nego zbirka uputa kako se može popraviti bh. politički sustav, a isto tako, po njegovim riječima, Zbornik objedinjuje dvije važne dimenzije.

- Jedna je teorijska, dimenzija ozbiljnog promišljanja i uvođenja u opticaj najvažnijih pojmova, koncepata i modela koje su razvile najrazvijenije države zapadnih demokracija koje imaju multinacionalna društva. Drugo je to što u ovom Zborniku stvarno postoje konkretna, institucionalna rješenja koja se vrlo jednostavno mogu aplicirati u praksi - istaknuo je Barbarić.

Organizatori promocije Zbornika radova su Sveučilište u Mostaru, Rektorski zbor Republike Hrvatske i Hrvatska akademija za znanost i umjetnost u BiH, a promocija se održala pod pokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!