[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/06\/13\/amela-efendic-1170x700.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/06\/13\/100x73\/amela-efendic-1170x700.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/06\/13\/amela-efendic-1170x700.jpg","size":"405.09","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Predstavljen Centar za sigurni internet u Bosni i Hercegovini – CSI

Međunarodni forum solidarnosti (MFS)-EMMAUS danas je za djecu i roditelje svečano promovirao Centar za sigurni internet u Bosni i Hercegovini (CSI) www.sigurnodijete.ba, koji je uspostavljen početkom ove godine, a kojega čine Informativni centar, Helpline (besplatna savjetodavna linija za pomoć) i Hotline (SOS linija za prijavljivanje neprimjerenog online sadržaja).

Menažderica i šefica ureda MFS EMMAUS-a Amela Efendić je podsjetila da je digitalizacija dovela do brojne opasnosti koje oni nastoje prepoznati, preventirati, umanjiti i sanirati kroz edukaciju o načinima zaštite na internetu, ali i uspostaviti i osigurati mehanizme koji omogućavaju prijavu neželjenog materijala na internetu.

Efendić je pozvala djecu i roditelje da posjećuju portal www.sigurnodijete.ba kako bi se dodatno informisali o opasnostima ali i sigurnosti na internetu, kako da postave sigurne postavke, onemoguće pristup neželjenim i neprimjerenim sadržajima djetetu na mobitel,  kako djetetu kazati da ne dijeli svoje lične podatke i kako da se zaštiti.

Uspostava CSI-ja bazirana je na studiji koju je partnerska organizacija Save the Children uradila 2016.godine u BiH, a rezultati studije su pokazali da svako četvrto dijete u BiH prima poruke neprimjerenog sadržaja od nepoznatih ljudi, „a još je poražavajuće da bi svako deseto dijete pristalo da se uživo vidi sa tom nepoznatom osobom. Više od 80 posto roditelja ne zna šta djeca rade na internetu, a djeca su informatički inteligentnija“.

Centar se sastoji iz četiri komponente, informativni centar za sve, SOS linija za prijavu neprimjerenog sadržaja gdje se može prijaviti svako nasilje nad djecom u digitalnom okruženju – prijava je anonimna.

Tu je i besplatna telefonska linija za pomoć 0800 22323 dostupna žrtvama nasilja, roditeljima, djeci, građanima, pisati na e-mail adresi: [email protected].

Četvrta komponenta je omladinski kutak za mlade ljude koji žele da rade, osmišljavaju najbolja rješenja web portala, a kako je kazao Srđan Vujović iz Save the Children, za sve koji žele da učine digitalno okruženje u BiH mnogo sigurnijim nego što to trenutno jeste, jer imaju svoju ‘policiju’, službe formalne socijalne kontrole, IT stručnjake, psihologe koji će automatski pomoći djetetu i roditeljima.

– CSI neće riješiti sve probleme djece, ali očekujemo da eksploatišemo resurse u vidu edukacije, da se počnu prijavljivati i sumnja i ponašanja koja postoje . CSI je inicijalna kapisla za pokretanje sistema koji će pokrenuti referalni mehanizam u kontekstu zaštite djeteta – naglasio je Vujović.

Projekt je podržao UNICEF, a Antonia Luedeke iz te organizacije ima velika očekivanja od CSI-ja jer će dati veliki broj educirane djece, roditelja, nastavnika, svih onih koji sada nisu svjesni opasnosti koje vrebaju na internetu .

Konzorciji za zaštitu djece od nasilja u digitalnom okruženju koji čine UNICEF, Save the Children i MFS-EMMAUS, su sa milion američkih dola podržani od Globalnog fonda za zaštitu djece od nasilja.

Na promociji, koja je upriličena u Botaničkom vrtu Zemaljskog muzeja u Sarajevu, predstavljena je uloga i aktivnosti Centra za sigurni internet u kreiranju sigurnog digitalnog okruženja za djecu u BiH, uručeni certifikati dobitnicima nagrada za Dan sigurnijeg interneta, predstavljen rad djece u sklopu CSI omladinskog panela, a realizirane su radionice i nagradna igra za djecu.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!