[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/05\/08\/ravna-ploca-24-1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/05\/08\/100x73\/ravna-ploca-24-1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/05\/08\/ravna-ploca-24-1.jpg","size":"346.59","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

Predstava 'Ravna ploča' otvorila Festival bh. drame i autorskog teatra

Premijernom izvedbom predstave "Ravna ploča", autora Dragana Komadine te u režiji Lajle Kaikčije, u ponedjeljak navečer je u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica započeo 17. Festival bh. drame i autorskog teatra Zenica 2018.

 Predstava „Ravna ploča“ govori o sudbini žene u tradicionalnoj, konzervativnoj sredini, koja se nije uklapala u norme što ju je obilježilo i udaljilo od ljudi. S druge strane govori i o prevelikoj majčinskoj brizi i ljubavi čiji učinci nisu uvijek dobri za dijete. Ponekad je, zaista, put do pakla popločan najboljim namjerama.

 U predstavi Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, pored zeničkih glumaca Nusmira Muharemovića, Roberta Krajinovića, Muhameda Bahonjića, Predraga Jokanovića i Zlatana Školjića, ansamblu se pridružila i Gordana Boban, prvakinja Kamernog teatra 55 Sarajevo, kojoj je u ovoj predstavi povjerena glavna uloga.

 Autentičnu likovnost predstave, scenografski i kostimografski je na scenu prenijela Sabina Trnka, a kompozitor predstave je Igor Kasapović. Za scenski pokret je bio zadužen koreograf Thomas Steyaert. Jezična suradnica u radu na predstavi je prof. dr. Naila Valjevac, koja je tekst adaptirala govoru područja Tomislavgrada.

 U sklopu Pratećeg programa Festivala, u ponedjeljak navečer otvorena je izložba Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Sarajevo „Idi onom što te vuče – glumačka odiseja Reihana Demirdžića“. Izložbu je otvorio predsjednik Organizacijskog odbora Festivala Hasan Džafić naglasivši da je riječ o velikoj i značajnoj izložbi, koja će biti otvorena svih festivalskih dana.

 Inače, selektor Festivala Nedžad Fejzić najavio je ove godine 23 programska sadržaja, od čega je sedam predstava u Natjecateljskom programu. Istaknuo je kako je i ove godine pomno biran Prateći program Festivala u okviru kojeg će biti izvedene predstave, održane radionice za djecu i mlade, upriličene promocije knjiga i časopisa, kao i muzejske izložbe.

 Direktor BNP-a Zenica Hazim Begagić je izrazio zadovoljstvo zbog realizacije još jednog Festivala bosanskohercegovačke drame, koji je ove godine realiziran uz pokroviteljstvo zemlje partnerice Republike Makedonije.

 Naglasio je da se proteklih godina razvijalo interesiranje bh. teatara, ali i teatara iz regije za bosanskohercegovački dramski tekst, te je tako rastao i širio se Festival bh. drame. I ove godine, kazao je, Festival je međunarodnog karaktera te će publika imati priliku gledati predstavu iz Makedonije, zemlje partnerice, zatim Srbije, kao i Bosne i Hercegovine.

 Dobitnik ovogodišnje nagrade "Adem Čejvan" koja se dodjeljuje glumici ili glumcu za životno djelo je Zijah Sokolović. Nagrada će mu biti uručena pretposljednjeg festivalskog dana, 13. svibnja, nakon čega će biti odigrana monodrama "Međuigre 0-24" u njegovoj izvedbi i režiji.

 Na 17. Festivalu bh. drame i autorskog teksta predsjedavat će tri žirija: Stručni žiri, Žiri novinara i Žiri publike. Stručni žiri će raditi u sastavu Tanja Miletić-Oručević, kazališna rediteljica iz Mostara i direktorica MTM Mostar, Agata Juniku, dramaturginja i teatrologinja iz Zagreba i profesorica na Akademiji dramske umjetnosti Zagreb i Ejla Bavčić, glumica iz ansambla Drame Narodnog pozorišta Sarajevo. Žiri novinara će raditi u sastavu: Gordana Ristović-Muslija, novinarka FTV, Mujesira Purić, novinarka FTV-a i Sanja Stević, novinarka RTVZE i producentica Portala Zenicainfo.ba. Žiri publike će ove godine raditi u sastavu: Mirela Pehiljagić, Sanel Jalmanović i Imran Maglajlić.

Podijelite ovaj članak!