[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/25\/jasarspahic.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/25\/100x73\/jasarspahic.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/25\/jasarspahic.jpg","size":"65.76","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Predsjednika Privredne komore FBiH nisu htjeli testirati, na kraju se ispostavilo da je pozitivan

Predsjednik Privredne komore Federacije BiH Mirsad Jašarspahić potvrdio je i sam da je pozitivan na koronavirus, ali i da ga nisu htjeli ranije testirati.
Zdravstvo u Kantonu Sarajevo odlučilo je tek jučer, i to na njegovo insistiranje, da ga testira, uprkos tome što im je rekao kako je kontakt s osobom kojoj je potvrđena zaraza koronavirusom imao 13. marta.

Jašarspahiću je tek jučer uzet uzorak za testiranje i poslan na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) gdje je potvrđeno da je on još jedna osoba u Sarajevu pozitivna na koronavirus. Predsjednik Privredne komore Federacije BiH kazao nam je kako se on nalazi u kućnoj izolaciji od kada je potvrđena zaraza koronavirusa direktoru Igmana Đahidu Muratbegoviću (19. marta).

"Imao sam kontakt s njim 13. marta 2020. godine i odmah sam se povukao u izolaciju. S obzirom na to da su i drugi ljudi iz Privredne komore FBiH imali kontakt s Murtbegovićem i oni su se stavili u kućnu izolaciju te rade od kuće. Izolirao sam se propisno u stanu na način da boravim samo u jednoj sobi i koristim jedan toalet, a sve kako bi ostatak porodice bio siguran", rekao je Jašarspahić.

Kako kaže, tek jučer je nažalost uspio da se testira, jer se primiče 14. dan otkako je u kućnoj izolaciji i otkako je ostvario kontakt s osobom zaraženom koronavirusom.

"Ja sam mašinac i nisam te struke. Svaku struku cijenim. Po propisu sam se javio porodičnom ljekaru koji je za mene obavio sve prijave i svaki dan je imao informacije o tome imam li temperaturu ili nemam. Jedan dan nazvala me žena iz Zavoda za javno zdravstvo ili epidemiološke službe i njoj sam objasnio kako postupam. Pitao sam hoću li se testirati, a odgovoreno mi je: 'Ništa ako još nemate simptome. Bit ćemo na vezi'. Bilo je informacija kako test ne može bit pouzdan ako čovjek nema simptome", rekao je Jašarspahić.

Dodao je da je u kućnoj izolaciji nastavio raditi putem interneta kako bi se vidjelo s kojim problemima se susreće privreda zbog novonastale situacije vezane za koronavirus.

 

 

(Patria)

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!