[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/23\/izrael-izbori-beni-ganc-xinhua.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/23\/100x73\/izrael-izbori-beni-ganc-xinhua.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/23\/izrael-izbori-beni-ganc-xinhua.jpg","size":"368.83","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Predsjednik Rivlin započeo razgovore o formiranju nove vlade Izraela

Izraelski predsjednik Reuven Rivlin započeo je dvodnevne konsultacije sa svim izabranim strankama prije nego što donese odluku o imenovanju premijera usred postizbornog zastoja.

Rivlin će početi razgovarati s predstanivima stranaka koje su pobijedile na posljednjim izborima u nedjelju u svojoj rezidenciji. Predsjednik, koji ima većinom ceremonijalnu ulogu, ima zadatak da izabere političare s najboljim šansama za formiranje stabilne koalicije.

Obično je to formalnost, ali ovaj put Rivlin igra ključnu ulogu nakon skoro izjednačenog izbornog rezultata, prenio je Associated Press.

U prošlonedjeljnom glasanju, Benny Gantzova centristička stranka Plavih i bijelih osvojila je 33 mjesta u parlamentu koji treba imati 120 mjesta ukupno, dok je Likud, stranka konzervativnog kandidata Benjamina Netanyahua, dobila 31 mjesto.

Nijedna od ove dvije stranke ne može da formira koaliciju s manjim partnerskim strankama. Čini se da će biti formirana neka vrsta vlade jedinstva između te dvije partije, iako obje stranke inzistiraju na tome da budu na čelu vlade.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!