[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/22\/xi-2.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/22\/100x73\/xi-2.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/22\/xi-2.jpg","size":"62.78","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

PREDSJEDNIK KINE JE UPRAVO „UGASIO“ BLOK 7 U TUZLI: Kina odustaje od novih termoelektrana u inostranstvu

Kineski predsjednik Xi Jinping izjavio je da Kina neće graditi nove termoelektrane na ugalj u inostranstvu. Xi je to rekao u govoru snimljenom za Generalnu skupštinu Ujedinjenih naroda na temu klimatskih promjena. Kina je bila pod velikim diplomatskim pritiskom da okonča finansiranje brojnih rudnika uglja u svijetu, prenio je Reuters. Xijeva objava je došla nakon što su Južna Koreja i Japan povukli slične poteze ranije ove godine.

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Gutieres i američki specijalni izaslanik za klimu John Kerry apelovali su na Kinu da prati korake susjednih azijskih zemalja.

„Kina će pojačati podršku zemljama u razvoju da se oslone na razvijanje zelene energije i energije sa niskim sadržajem ugljenika i neće graditi nove termoelektrane u inostranstvu”, dodao je Xi, navodi Tanjug.

Podsjećamo, ugovor za izgradnju zamjenskog bloka 7 u Tuzli potpisan je sa kineskim partnerima, a već ga prate brojna odlaganja i problemi.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!