[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/06\/hrana.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/06\/100x73\/hrana.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/06\/hrana.jpg","size":"195.94","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Poziv za kandidiranje inovativnih rješenja za sprječavanje bacanja hrane

Grad Sarajevo i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) pozivaju pojedince, organizacije civilnog društva, akademske institucije, privatni sektor i medije da kandidiraju svoje ideje za praktična, primjenjiva i inovativna rješenja na temu "Kako promijeniti navike i prakse koje dovode do bacanja hrane i/ili pretvoriti otpad od hrane u nešto korisno?"

Svi zainteresirani mogu do kraja novembra aplicirati preko on-line platforme VIDEO

Od učesnika se očekuje da ponude inovativne i izvodljive ideje i rješenja, u smislu mijenjaja navika proizvođača i/ili potrošača, kako bi se smanjilo ili spriječilo bacanje hrane, zatim podizanja svijesti o potrebi 'pametnijeg' pristupa u planiranju i kupovini hrane, kao i povezivanja proizvođača i potrošača.

Također se očekuju i rješenja za kompostiranje i odlaganje otpada od hrane, kao i pravne intervencije koje bi olakšale doniranje hrane.

Pritom bi trebali svoje predloženo rješenje dokumentovati i fotografijama i video materijalom. 

Predložene aplikacije će se ocjenjivati u skladu sa četiri osnovna kriterija: kvalitet, originalnost i izvodivost, te zero-waste rješenje koje nudi način da se hrana ponovo koristi.

Učešćem aplikanti dobivaju priliku pokazati kreativnost i inovativnost, promovirati svoje ideje i takmičiti se za novčane nagrade.

Prvo mjesto donosi 3.000, drugo 2.000 a treće 1.000 američkih dolara.

Na inicijativu Grada Sarajeva i UNDP-a, otpad od hrane koji postaje globalni problem, bila je jedna od glavnih tema  na nedavno održanoj konferenciji Unlimited Sarajevo 2019.

Naime, oko 30 posto ili 1,3 milijarde tona proizvedene hrane se nikada ne iskoristi.

Proizvedena, a neiskorištena hrana, koja završi kao otpad, je na 10. mjestu uzročnika ukupnih emisija stakleničkih plinova.

Situacija u Bosni i Hercegovini nije puno bolja. Procjene ukazuju da oko 500 tona hrane dnevno završi na deponijama otpada.

U Kantonu Sarajevo, oko 12 posto ukupnog otpada čini otpad od hrane.

Posljedice ove prakse su višestruke - od finansijskih gubitaka proizvođača hrane do ozbiljnih problema koji ugrožavaju životnu okolinu, saopćeno je iz Pres-službe Grada Sarajeva.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!