[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/11\/25\/211125-ks-polaganje-cvijeca.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/11\/25\/100x73\/211125-ks-polaganje-cvijeca.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/11\/25\/211125-ks-polaganje-cvijeca.jpg","size":"108.79","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Povodom Dana državnosti BiH, delegacija KS položila cvijeće na spomen-obilježja

 U povodu obilježavanja 25. novembra,Dana državnosti Bosne i Hercegovine, delegacija Kantona Sarajevo položila je danas cvijeće na spomen-obilježja i odala počast svim poginulim braniteljima naše domovine, kao i civilima Sarajeva. 

Uime Kantona, predsjedavajući Skupštine Elvedin Okerić i premijer Edin Forto čestitali su tom prilikom svim građanima Bosne i Hercegovine najveći praznik naše domovine, podsjećajući kako je višestoljetna državnost Bosne i Hercegovine još jednom potvrđena 25. novembra 1943. godine na zasjedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu. Tada su uspostavljeni principi na kojima će se Bosna i Hercegovina graditi kao država, a to su principi ravnopravnosti, teritorijalne cjelovitosti i nedjeljivosti.  

- Činjenica  je da su tada udareni temelji građanske države Bosne i Hercegovine. Od tada datira i legendarna poruka da Bosna i Hercegovina nije ni srpska ni muslimanska ni hrvatska, nego zemlja svih nas. To su temelji i suština građanskog društva,  model države svih njenih građana, koji moramo čuvati i za njega se boriti - izjavio je premijer Forto, naglašavajući da je ovo najznačajniji praznik u BiH.  

Predsjedavajući Okerić podsjetio je da je 25. novembra 1943. godine usvojena Rezolucija ZAVNOBiH-a u kojoj je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja bude zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih naroda i građana sa historijskim granicama iz srednjovjekovne Bosne.  

- U ovom vremenu, borba za državu Bosnu i Hercegovinu, za kakvu su se opredijelili 1943. svi njeni narodi, je dugotrajna i teška, no mi smo obavezni da se borimo i istrajemo na tom putu. Moramo istrajati na našoj opredijeljenosti stvaranja ugodnog ambijenta i pravednog sistema sa jednakim pravima svih naroda. Stoga upućujemo iskrene čestitke povodom Dana državnosti BiH svim njenim građanima koji je doživljavaju i vole kao jedinu domovinu - poručio je predsjedavajući Okerić. 

Povodom Dana državnosti cvijeće je danas položeno na Spomen-obilježje Vječna vatra, Centralno spomen-obilježje na Šehidskom mezarju Kovači i mezar prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića, Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 92-95 i Spomen-park Vraca, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS. 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!