[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/27\/ukrajina1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/27\/100x73\/ukrajina1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/27\/ukrajina1.jpg","size":"63.82","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

"Potpuno i sveobuhvatno" primirje stupilo na snagu u istočnoj Ukrajini

„Potpuno i sveobuhvatno prrmirje“ stupilo je na snagu u zoni sukoba u istočnoj Ukrajini u ponoć s nedjelje na ponedjeljak, objavio je predsjednički ured u Kijevu.

Prekid vatre u regijama Lugansk i Donjeck - u kojima se proruski separatisti bore protiv ukrajinske vojske duže od šest godina – uslijedilo je nakon što je skoro 25 pokušaja da se uvede primirje propalo.

Uoči primirja, ruski predsjednik Vladmir Putin održao je telefonski razgovor s ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim u nedjelju kako bi raspravljali o eventualnom rješenju sukoba, saopćile su obje vlade.

Obojica čelnika iskoristili su telefonski razgovor kako bi pohvalila dodatne napore na okončanju sukoba, navode u saopćenjima Kremlj i ured Zelenskog.

Putin je zatražio od Zelenskog da se obaveže na postojeće mirovne sporazume ne samo riječima nego i djelima, saopćio je Kremlj.

Putin je izrazio zabrinutost nedavnim izjavama ukrajinskih zvaničnika da se o dijelu mirovnog plana može ponovo pregovarati i kazao je da je odluka Kijeva da održi regionalne izbore u ovoj godini u suprotnosti s prethodnim sporazumom iz Minska, dodaje se u saopćenju.

Ukrajina planira održati regionalne izbore u oktobru širom zemlje, ali ne i u otcijepljenim regijama Donjeck i Lugansk.

Putin je ponovio potrebu provedbe sporazuma s posljednjeg ukrajinskog samita održanog 9. decembra u  Parizu, navodi se u saopćenju.

Razgovor dvojice čelnika uslijedio je nakon što je papa Franjo u nedjelju kazao kako se moli da će se posljednje primirje konačno održati, otvarajući put za „toliko potrebno i dugo očekivano“ pomirenje.

Oko 13.000 ljudi poginulo je u sukobu, sudeći po procjenama Ujedinjenih nacija. Rusija je u više navrata negirala da je direktno umiješana u ukrajinski sukob.

Posljednje primirje smatra se bitnim preduslovom za održavanje novog samita o ukrajinskoj krizi.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavili su kako žele okupiti Putina i Zelenskog za istim stolom, prenosi dpa.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!